Erdogan podržao napadnutog imama koji je izjavio: “Gayevi donose bolest i uzrokuju propadanje ove generacije”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je stao iza najvišeg turskog imama, koji se našao na udaru kritika javnosti nakon što je izjavio kako homoseksualnost “donosi bolest i prouzrokuje propadanje ove generacije“.

U svojoj prvoj propovijedi tijekom svetog mjeseca ramazana u petak, Ali Erbas je također ustvrdio da su stotine tisuća ljudi svake godine izloženi HIV-u zbog homoseksualnosti i preljuba i pozvao poklonike da se okupe u borbi protiv ove vrste zla.

Oporbene i pravaške grupe osudile su komentare Erbasa, koji predvodi tursko predsjedništvo za vjerska pitanja.

Erdogan potpuno podržao imama Erbesa
No, u obraćanju javnosti nakon sastanka vlade u ponedjeljak, Erdogan je snažno dao do znanja da svaki napad na Erbasa predstavlja napad na – državu.

Erdogan – pobožni musliman čija vladajuća stranka ima korijene u islamskom pokretu Turske – rekao je kako je Erbas ispunio dužnosti “vjere, mudrosti (islama) i svog ureda“, te da su njegove riječi obvezujuće za sve muslimane. Rekao je da se ton kritike protiv imama pretvorio u “namjerni napad protiv Islama“.

Homoseksualnost u Turskoj nije zakonom zabranjena, ali…
Premda se može činiti drugačije, homoseksualnost ipak nije zakonom zabranjena u Turskoj. Erdoganova vlada je, međutim, u posljednjih nekoliko godina zabranila LGBT parade i druge događaje, često se pozivajući na – javnu sigurnost.

svjetlo-dunjaluka.com

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!