SADAKA VAM MOŽE PRODUŽITI ŽIVOT, EVO KAKO…

Kako je Allah oprostio jednom krojaču za vrijeme isaa a.s. i produžio mu život zahvaljujući sadaci koju je udjeljivao…

U jednoj predaji se kazuje: „Isa a.s., je prolazio kroz neko naselje u kojem je živio jedan krojač. Stanovnici naselja rekoše Isau:’Ovaj krojač nam dere odjeću. Zamoli Allaha da se ne vrati s puta’. Isa a.s., zamoli:’Allahu moj, ne dozvoli mu da se vrati s putovanja’.

Krojač je krenuo u susjedno selo kako bi tamo ljudima uzeo mjeru za odijela i ponio je sa sobom tri kruha. Na putu je naišao na nekog pobožnjaka koji mu se obrati i zatraži da jede. Krojač mu dade jedan kruh. Pobožnjak reče:’Neka ti Allah oprosti tvoje grijehe i očisti tvoje srce’. Krojač mu dade i drugi kruh, a pobožnjak reče:’Neka ti Allah oprosti sve tvoje grijehe i prijašnje i potonje’.

Onda mu krojač dade i treći kruh, a pobožnjak reče:’Allah ti sagradio dvorac u Džennetu’. Krojač se te večeri vratio u selo zdrav i čitav. Ljudi rekoše Isau a.s., :’Krojač se vratio’. Isa a.s., reče:’Zovite mi ga’. Kad je krojač došao Isa a.s., ga upita: ‘Krojaču, reci mi šta ti se danas dešavalo’? Krojač reče:’Nahranio sam siromašnog pobožnjaka sa tri kruha i kad god bi mu pružio kruh, on je molio za mene’. Isa a.s., reče:’Daj mi svoj svežanj’! Krojač mu dadne svežanj, Isa a.s., ga odveza i u njemu nađe zmiju otrovnicu, koja bijaše okovana u željezo. Tada Isa a.s., uzviknu: ‘Crna zmijo’!

Ona odgovori: ‘Odazivam ti se, poslaniče Božiji’. On je upita: ‘Zar nisi poslana da naudiš ovom čovjeku’? Ona reče: ‘Jesam, ali mu dođe neki pobožnjak i zatraži od njega da ga nahrani i kad god mu je davao kruh, pobožnjak je upućivao dovu za njega. Melek je stajao i govorio:’Amin’. Allah je onda poslao meleka koji me zauzda željeznim uzdama. Isa a.s., reče:’Krojaču, trudi se od danas, Allah ti je oprostio blagoslovom tvoje sadake koju si udijelio pobožnjaku“.

/Tenbihul gafilin/.
Priredio: Esmin Mehić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Koliko je Allah dž.š. moćan. Istinit događaj: Kako je sadakom vratio ukradeni automobil. Subhanallah!

Nedavno su mi jednom ahbabu ukrali auto. Dobar insan, čvrst vjernik, podnio je to smireno …

error: Oo !!