Dove
DoveZaVrijemeMenzisa

KOJE DOVE ŽENA MOŽE UČITI ZA VRIJEME MJESEČNICE?

PROPISI U VEZI UČENJA DOVA ZA VRIJEME MENSTRUACIJE.

Putniče na Putu Istine! Zna se da je žena mjesečno nekoliko dana u stanju u kojem ne može da klanja, da posti, uči i uzima Kur’an, da ulazi u džamiju i mesdžid i da tavafi oko Kjabe na hadždžu. To da žena u odreñenim danima svakog mjeseca ne može da ibadeti propis je zadat od Allaha, dž.š.

Tu nema šta da se pitaju robovi. Uzvišeni Allah je Gospodar svega i Stvoritelj svega. Tako je i ženu stvorio da bude ovakva. I kad je u takvom stanju, muslimanka treba da razmišlja o uzvišenosti Allaha, dž.š., i da se podsjeća na Njegove blagodati.

Prijatelju! I kad je sa mjesečnicom, muslimanka može za vrijeme svakog namaskog vakta sjediti i učiti “Tevbe ve istigfār”, “Salavāt-i šerîfe” i “Kelime-i tevhîd”. I dova za hajirli to stanje u kojem se nalazi ženi može biti put kojim će postići rizaluk Allaha, dž.š. U ovakvom stanju provesti u zikru i dovama namaski vakat donosi sevape kao nafila namaz. Takva žena koja ustraje u dovama i zikru, zarađuje sevape.

Savjet je da se svakodnevno, pa i u danima hajza, uči šehadet, tespih (Subhanallah), Allahu ekber, hamd (El-hamdu lillah)… To su dove i zikrovi koji donose sevape od toga.

Sestro! Treba da učiš ovo što je navedeno. To će ti donijeti sevape kao da si kupila, a potom oslobodila deset robova. Pored toga, dobivaš sevape i kao da si zaklala za kurban sedam deva. Pa kad je tako, i za vrijeme mjesečnice, sjedi na serdžadu u vrijeme namaskog vakta i uči ovu dovu i zikrove. Ti znaš da je dozvoljeno učiti ovakve dove i zikrove.

Izvor: Yusuf Tavaslı – Dualar ve faziletleri

Obrada: www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!