Zbog čega je Allah stvorio mjesečnicu, menstruaciju kod žena i koja joj je uloga i pozitivna svrha?

Čuda Allahovog stvaranja. Neka je slavljen Allah, najbolji Stvoritelj, koji je stvorio svrsishodnost hajza

Pitanje: Koje je značenje hajza i njegova svrsishodnost?
Odgovor: Riječ hajz u arapskom jeziku znači tečenje i curenje nečega. U šerijatskom pravu to predstavlja krv koja se javlja ženi u vezi s njenom prirodom, bez uzroka i u određeno vrijeme. To je normalna krv, kojoj nije uzrok bolest, rana, pobačaj ili porod. S obzirom da je to normalna krv, ona je različita u skladu sa stanjem žene, mjestom u kojem boravi i klimom. Zbog toga postoji očita i vidljiva razlika među različitim ženama.

Svrsishodnost
Plod u majčinoj utrobi ne može se hraniti onim čime se hrane bića van utrobe, a ni njegova majka ne može da mu da nešto od hrane. Zato je Uzvišeni Allah stvorio u ženi krvne izlučevine, kojima se plod hrani u majčinoj utrobi bez potrebe za hranom i probavom. Te izlučevine dođu u njegovo tijelo preko pupčane vrpce, gdje krv prodire u njegove vene i tako ga hrani.

Pa neka je slavljen Allah, najbolji Stvoritelj. To je svrsishodnost hajza, i zato kad žena zatrudni, prekida joj se hajz, osim u rijetkim slučajevima. Također, mali broj žena koje doje imaju hajz, a naročito u prvom periodu dojenja.

Muhammed ibn Salih el-Usejmin

Minber.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Dove

KOJE DOVE ŽENA MOŽE UČITI ZA VRIJEME MJESEČNICE?

PROPISI U VEZI UČENJA DOVA ZA VRIJEME MENSTRUACIJE. Putniče na Putu Istine! Zna se da …

error: Oo !!