Ljubav Ebu Hurejre
LjubavEbuHurejre

Priča o ljubavi: Kako je ashab Ebu Hurejre pazio svoju majku?

Imam Buhari je u svom djelu Edebu-l-mufred zabilježio divnu predaju o tome kako se čuveni ashab Ebu Hurejre, r.a., ophodio prema svojoj majci. Kad god bi Ebu Hurejre, r.a., izašao iz svoje kuće, došao bi do vrata kuće u kojoj je živjela njegova majka i pozvao bi je blagim glasom: ”Majčice moja!” I nazvao joj selam.Ona bi mu uzvratila: ”Sinčiću moj! Neka je i na tebe Allahov selam, rahmet i berićet!”Tada bi joj Ebu Hurejre, r.a., rekao: ”Majčice, neka ti se Allah smiluje kao što si se ti meni smilovala i odgajala me kada sam bio mali!”.

Majka bi mu odvratila: ”Neka se Allah smiluje tebi, kao što ti meni činiš dobro u mojoj starosti!”Kada god bi se ovaj ashab vraćao kući, postupao bi na isti način, ponovo nazivajući selam majci i ponovo doveći za nju.

Pouke i poruke:

Dobročinstvo prema majci je jedno od najboljih dobrih djela, djelo koje vodi ka ljubavi i zadovoljstvu Allaha, dž.š.
Primjer Ebu Hurejre i njegove majke je zaista vrijedan divljenja i svake pohvale.Ovom ashabu je njegova majka bila na prvom mjestu, preča od svih drugih ljudi i činio joj je dobročinstvo svakog dana njenog života. Koliko ju je samo puta tokom dana obišao, poselamio, upitao kako je, pomogao i iskazao ljubav? Takođe, i njegova majka je na najljepši način uzvratila na sinovo dobročinstvo, doveći za njegov uspjeh i spas na oba svijeta.

Za ibreta je činjenica da je Allah, dž.š., ostavio spomen na ljubav Ebu Hurejre prema majci, pa evo mi danas nakon 1400 godina čitamo o njegovim postupcima i pažnji prema svom roditelju. Zaista je u tome pouka da Allah, dž.š., zbog dobročinstva prema majci daruje veliki uspjeh. Koliko je historijskih ličnosti bilo i nestalo, i o njima niko ne priča, a o Ebu Hurejri i njegovoj majci uspomena je ostala do današnjeg dana?
U tome leži i nama poruka, ako želimo uspjeh i na ovom i na budućem svijetu, činimo dobro našim majkama i očevima.

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

SVE ĆE SE PROMJENITI KAD POČNETE OVAKO UZIMATI ABDEST

Nakon ovako obavljenog abdesta sve vaše tegobe, nestat će kao rukom odnesene Ustajete i prilazite …

error: Oo !!