Muslimanka Muz Ljubav
MuslimankaMuzLjubav

Drage muslimanke, ovo su neki savjeti koji će dovesti do muževe ljubavi i naklonosti prema supruzi, pa ih pročitajte

Kako da žena stekne muževu naklonost

Ovo su tek neki savjeti koji će dovesti do muževe ljubavi i naklonosti prema supruzi, pa neka se ona potrudi, onoliko koliko može, da sukladno njima postupi…Muž voli da je njegova supruga pokorna Svevišnjem Allahu i Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u tajnosti i na javi, i da je čestita, i da čuva njegov imetak i čast, i da ga obraduje svojom ljepotom, i da ga zadivi svojom inteligencijom… Muževa ljubav i vezanost za svoju suprugu biva srazmjerno ljepoti njezina ponašanja i zahvalnosti. Muž voli da je njegova žena vesela i s osmijehom na licu.

Žena će muževu naklonost steći ukoliko svoje potrebe od njega bude tražila u odgovarajućem vremenu, ne uvijek i ne u svim prilikama, i time što neće, kad s njime razgovara, podizati glas, i time što će se strpjeti ako muž zapadne u teške materijalne prilike, i potičući ga na održavanje rodbinskih i prijateljskih veza, i pokazujući da voli dobro i upinje se da ga širi među ljudima, i istinoljubivošću, i odgajajući svoju djecu da vole vjeru i budu poslušna, a ne pomažući im u onom što njemu, mužu, nije drago, i ne srdeći se.

Muž voli da njegova žena bude skromna, te da se ne ruga drugim ljudima i ne ismijava ih, i da se ne dvoumi u priznanju greške kad pogriješi, i da ne bude obmanuta porijeklom ili ljepotom, i da održava čistoću tijela, odjeće i da izgleda otmjeno, i da odijeva odjeću koja se njemu sviđa, i da kuha njemu draga jela.Suprugu je drago da supruga ne izbjegava intimni odnos, i da se poslije spolnog odnosa okupaju zajedno, na osnovi predanja u kojem Aiša, radijallahu anha, kaže: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ja kupali bismo se poslije spolnog odnosa iz jedne posude iz koje smo vodu naizmjenično grabili, a ruke su nam se u njoj ukrštale.” (El-Buhari i Muslim)

Muž također voli da se njegova supruga strpi ukoliko on ima neku nepoželjnu osobinu i voli da u njemu traži pozitvnosti, a ne negativnosti (jer niko nije savršen), i voli da mu supruga stavi na znanje da joj je važan te da je u potrebi za njime kao što su joj potrebni voda, hrana i kisik, jer muž ne može voljeti ženu koja pokazuje neovisnost o njemu i ne cijeni njegove zasluge. Supruga treba izbjegavati podsjećanje muža na njegove greške i propuste, nego se uvijek treba prisjećati lijepih trenutaka koje su zajedno proživjeli.

Razborita je ona supruga koja iskazuje krajnje poštovanje prema članovima muževe porodice i zadovoljstvo time što ih poznaje, pa makar njihov odnos spram nje ponekad i ne bio onakav kakav treba biti – ženina grubost prema muževoj rodbini može dovesti do mnogih problema koji mogu dovesti brak u pitanje.Supruga treba muža, kad izlazi napolje ili kad polazi na put, ispratiti riječima punim ljubavi koje nedvosmisleno ukazuju na to da on nastanjuje dubinu njezina srca, nastojeći biti u njegovoj blizini sve do trenutka kad mora proći kroz ulazna vrata.

A treba ga dočekati, kad se vrati kući, iskazujući mu dobrodošlicu, radosna i nasmijana. Neka mu, k tome, izrazi zahvalnost za sve što čini za nju radeći u firmi ili se baveći trgovinom zarad njezinog dostojnog života. Štaviše, neka veću važnost pridaje njemu i njegovim zaslugama nego što pridaje najdražim osobama, pa makar se radilo o roditeljima.

Žena ne treba u prisustvu muža hvaliti drugog muškarca jer to može u njemu probuditi ljubomoru i porušiti njegovo dostojanstvo te izazvati probleme u porodici; ne treba se u prisustvu muža baviti ničim, osim ako se ne radi o neophodnim svakodnevnim poslovima, pa se ne treba baviti čitanjem sadržaja na zajedničkim čatovima (na Viberu ili WhatsAppu), odnosno ne treba se bespotrebno zadržavati u kuhinji ili u drugoj sobi, a ako pak mora, onda neka se izvini i podsjeti ga da je u njezinom srcu te da će, odmah čim završi, doći kod njega, ne bi li mu se dovoljno posvetila i ispoštovala pravo skrbništva koje je mužu Sveznajući Allah dao.

I ne treba supruga dozvoliti da se bilo ko miješa u njihov bračni život, a svoje bračne probleme rješava s mužem, ne pozivajući u pomoć ni rođake ni prijateljice.Razborita supruga glasno moli dragog Allaha da se njezin suprug s puta vrati živ i zdrav, birajući riječi koje će njega, muža, potaknuti da se što prije vrati kući.

A ako joj telefonira dok putuje, ne govori mu ništa što bi ga moglo uznemiriti (kao, naprimjer, da se dogodilo nešto neočekivano ili nepovoljno); naprotiv, treba se s njime našaliti i uliti radost i optimizam u njega.Suprug voli da se njegova žena, ako raspolaže novcem i ulaže u poslove, posavjetuje s njime u vezi s određenim projektima jer se time osnažuje njihovo međusobno povjerenje. Njemu je također drago da mu se supruga zahvali na poklonu, i to birajući najslađe riječi koje će ga ganuti, jer muževu ljubav povećavaju lijepe, iskreno, a ne izvještačeno rečene, riječi.

Iz knjige: “Sex u islamu – umijeće vođenja ljubavi” (koja je u pripremi)

Prijevod: Abdurrahman Kuduzović

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Draga suprugo mnogo sam se obradovao kad si mi rekla da si trudna. Ali od prvog dana primijetio sam da je tvoje tijelo počelo prolaziti kroz velike promjene…

VRIJEDI PROČITATI A I PODIJELITI Draga suprugo Mnogo sam se radovao kad si mi rekli …

error: Oo !!