Razvod Braka
RazvodBraka

Šta ako dođe do rastave braka, i muž ne htjedne isplatiti mehr, izmišljajući razloge?

Propisi u vezi isplate mehra ukoliko dođe do razvoda ne ženinom krivnjom, ili od strane muža:

“Kao mehr, mlada ima pravo da traži sve što želi, u mom slučaju je to bio odlazak na hadždž, zračnim putem, jer se i to pita, kako želim da idem. Međutim, efendija je također spomenuo da ako mlada traži manji iznos, to je bolje, tačnije to je ona bolja”, rekla nam je Minela Duranović.

Mehr bi trebao muž isplatiti odmah nakon vjenčanja, ako ne tada onda čim bude u prilici, a najkasnije u slučaju razvoda. Žena može da svom mužu “halali” cijeli mehr ili dio mehra, a ne mora.

“Pošto naša država ne priznaje šerijatski zakon, ovdje isplata mehra ide na savjest i obraz muža, znači nema pravnog načina da žena muža natjera da isplati njen mehr. Ja sam tražila 10.000 KM, a moj muž je poduplao i rekao kadiji da on želi da moj mehri muedžel bude 20.000 KM i taj iznos je i upisan u naš vjenčani list”, kaže Amela Beha.

Ukoliko dođe do razvoda ne ženinom krivnjom muž ako nije ranije isplatio, mora da joj isplati ugovoreni mehr. Ako joj je mehr već isplatio, onda mora da joj isplati novčana sredstva ili da joj da u zlatu dovoljno za minimalno tri mjeseca normalnog života za sve njene potrebe: račune, hranu, obuću itd.

“Kada sam se udavala za muža šerijatski on je već jednom bio oženjen šerijatski i ima dijete iz prvog braka. Njegova bivša žena se udala ranije, pa je kao i to bila olakšavajuća okolnost. Kada smo pitali efendiju šta će vezano za mehr bivšoj ženi on je samo upitao da li redovno uplaćuje alimentacuju, naravno da da, pitao je iznos i zaključio da joj nije ništa više dužan”, rekla nam je Kadrić I.

“Ukoliko i dođe do razvoda treba imati na umu da je mehr dug prema ženi i razvod je zadnji rok isplate tog mehra. U slučaju da žena umre, a nije isplaćen mehr dužan ga je isplatiti njenim nasljednicima, tj. djeci ako ih ima. U svakom slučaju to se mora isplatiti zato se i preporučuje da se ne uzima prevelik mehr da ne bi kasnije došlo do problema među supružnicima gdje muž ne bi imao dovoljno da taj mehr isplati”, kaže Azra Kaminić.

“Ako nije isplatio mehr znači da se “pozdravio ” s pameću pa se ne boji Allahove kazne, i takav ne/karater se može ponovno oženiti. Ulema ne smije nekome odbiti da ga vjenča, na osnovu tvrdnje bivše žene da joj muž duguje mehr”, kaže Amela Beha za Source.

Novinarka: Merima Druškić/source.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Pismo majke fudbalera Mesuta Ozila koje drži na zidu: “Nisi više moj sin!”

Nijemac turskih korijena Mesut Ozil jedan je od najplaćenijih fudbalera Nijemac turskih korijena Mesut Ozil …

error: Oo !!