PAPA FRANJO NENAJAVLJEN POSJETIO DOM MUSLIMANA U ITALIJI, A ONDA SE DESILO NEŠTO ZAISTA ČUDESNO

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo posjetio je nekoliko porodica u Italiji bez ikakve najave. Ono što je posebno privuklo pažnju javnosti jeste papin posjet jednoj muslimanskoj porodici koja živi u Italiji. Imigranti iz Maroka već neko vrijeme žive i rade u Italiji, a otac radi kao profesor arapskog jezika.

Papu su muslimani dočekali više nego svečano, Franjo se upoznao i s djecom, te dobio poklone s mirisom islama i arapske kulture.

– S muslimanima živimo stoljećima. Oni su dio nas i mi smo dio njih. Uvijek će mi srce biti ispunjeno srećom kada se susretnem sa svojim prijateljima muslimanima – rekao je papa.

Osnov na kojem se gradi odnos muslimana prema nemuslimanima su dva ajeta u suri El-Mumtehineh. Ta sura objavljena je radi pojašnjavanja odnosa muslimana prema mušricima. Dva ajeta u toj suri osnova su na kojoj se grade spomenuti onosi u ta dva ajeta Allah, dž.š., kaže:

«Allah vam ne zabranjuje da cinite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavicaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravicni, ali vam zabranjuje da prijateljujete s onima koji ratuju protiv vas i koji vas iz zavicaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi cine nepravdu.»

Dakle, Allah, dž.š. nam ne zabranjuje da budemo pravedni prema onima koji nisu muslimani. Nažalost, neki ljudi misle da nismo obavezni biti pravedni prema nekome ko nije musliman. To je potpuno pogrešno. Allah nam ne zabranjuje da budemo pravedni prema svim ljudima, bez obzira koje su vjere ili nacije.

novi.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na …

error: Oo !!