ROUČITE OVU DOVU VEČERAS AKO VAS MUČI NEKA TUGA ILI SEKIRACIJA

Dova koja se uči u tuzi, žalosti i sikiraciji

Prema onome što se prenosi od hz. Abdullaha bin Abbasa, r.a., naš dragi Poslanik,a.s., ovu je dovu preporučivao u trenucima tuge i sikiracije:
“Lā ilāhe illallāhu ‘l-Azîmu ‘l-Halîm. Lā ilāhe illallāhu Rabbu ‘l-Arši ‘l-Azîm. Lāilāhe illallāhu Rabbu ‘s-semāvāti ve ‘l-erdi ve Rabbu ‘l-Arši ‘l-Kerîm.”
Značenje:“Nema drugog Boga osim Allaha, Moćnog i Nježnog. Nema drugog Boga osim Allaha, Gospodara Uzvišenog Prijestolja! Nema drugog Boga osim Allaha, Gospodaraneba i Zemlje i Gospodara Plemenitog Arša.”
Kad bi naišao na neku situaciju koja bi ga rastužila ili nasikirala, Muhammed, a.s., bi uvijek učio gornju dovu.
(Prenosi MuslimMenkiba Prijatelju
Ima jedna priča o Hasanu Basriju, a koja je u vezi sa ovom dovom protiv žalosti i sikiracije.Hadždžadži Zalim je htio da zarobi hz. Hasana Basrija. Sa ovom namjeromHasanu je poslao jednog oficira i naredio da ga privedu u dvor. To je bilo vrijeme Hadždžadžove strahovlade.
Hasan Basri je dobro znao da ga taj nasilnik neće zvati sa dobrom namjerom, ali je pošao. Idući dvoru, učio je neprestano ovu dovu za brigu i sikiraciju.Vidjevši pred sobom Hasana Basrija, strašni Hadždžadž se smeo ne znajući šta daradi. Uzvrpoljio se i onda, ne mogavši da se uzdrži, rekao Basriju:
“ – Učitelju!
Pozvao sam te amo sa namjerom da te ubijem! Sad, pak, u sebiosjećam simpatije prema tebi i beskrajno poštovanje u srcu. Sad izvoli zapovijedati. Tizapovijedi šta hoćeš, ja ću raditi!”Hz. Hasan Basri je, na pitanja koja su mu postavljali u vezi sa mudrošću u ovojstvari, prokomentarisao kako je to sve bilo zaslugom dove koju je učio.

islamzivot.com

Podijeli

Jeste li ovo pročitali?

Ko bude ovo učio otvorit će mu se svih osam kapija Dženneta…

OVO SMO JOŠ DAVNO U MEJTEFU NAUČILI, A KO BUDE OVO UČIO OTVORIT ĆE MU …

error: Oo !!