Zenidba Isaa As
Zenidba IsaaAs

Zašto Isa a.s. neće klanjati kao imam (Zašto neće predvoditi ljude u namazu)

Kada će se Isa, alejhi selam oženiti?

Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, kaže: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, uskoro će se među vama spustiti sin Merjemin kao pravedni vladar, kojo će razbiti krst, ubiti svinju i dokinuti džiziju. Imetak će se tako razmnožiti da ga niko neće htjeti primiti. Tada će jedna sedžda biti vrednija od čitavog dunjaluka i onog što se nalazi na njemu. (Buhari, Muslim, Ahmed, Nesai i Ibn Madže)

Kakva je mudrost u silasku samo Isa-a, alejhi selam, bez ijednog drugog poslanika?

Odgovor bi bio ono što je naveo Ibn Hadžer u djelu Fethul Baru: “Rekli su učenjaci: ‘Mudrost u silasku samo Isa-a, alejhi selam, bez drugih poslanika, je odgovor Židovima koji tvrde da su ga ubili. Ovim će Allah, dž.š., pokazati da oni lažu i da će Isa njih pobiti.’” (Fethul Bari, hadisi o poslanicima)

Na ovo mi kažemo: U njegovom silasku je i odgovor kršćanima koji tvrde da je on bog. Allah će im Isaovim silaskom dokazati da lažu, kao i pokazivanjem Isaove ljudskosti. Također će potvrditi svoju pripadnost islamu time što će razbiti krst, ubiti svinju i dokinuti džiziju.

Zašto Isa, alejhi selam, neće klanjati kao imam?

Na ovo pitanje odgovara Ibn Dževzi: “Kada bi Isa, alejhi selam, bio imam pojavila bi se sumnja, da li on dolazi kao zamjenik ili dolazi sa novim vjerozakonom. Zbog toga će klanjati kao muktedija kako ne bi jedna praška sumnje pala na riječi Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem ‘nema poslanika poslije mene.’ Ovaj govor je krajnje lijep i precizan.

Odmah poslije obavljenog namaza on će krenuti da ubije prokletog Dedžala, a potom njegove sljedbenike. Zatim će pozvati ljude u islam, slomiti krst, ubiti svinju i dokinuti džiziju, te neće priznavati ništa, osim islama ili rata.

Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, kaže: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, uskoro će se među vama spustiti sin Merjemin kao pravedni vladar, koji će razbiti krst, ubiti svinju i dokinuti džiziju. Imetak će se tako razmnožiti da ga niko neće htjeti primiti. Tada će jedna sedžda biti vrednija od čitavog dunjaluka i onog što se nalazi na njemu. (Buhari, Muslim, Ahmed, Nesai i Ibn Madže)

Nakon ovih događaja nestat će ratovanja, pa će narod živjeti u blagodatima koje nikome prije nisu date. Nestat će zavisti, mržnje i otrova kod otrovnih životinja, tako da če dijete staviti ruku u zmijska usta, a zmija ga neće ujesti. Djeca će se igrati sa lavovima i zvjerima, a one im neće nauditi. Vuk će biti u blizini ovaca, kao što pas ovčar bude s njima. Zemlja će podariti svoje blagodati, a nebo će spustiti svoju dobrotu. Tada će se Isa, alejhi selam oženiti.

Poslije ovih događaja Isa, alejhi selam će obaviti hadždž. Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, kaže: “Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, pojavit će se sin Merjemin putem Er-Revha’ obavljajući hadždž, ili umru, ili oboje zajedno.” (Muslim, Ahmed)

Isa, alejhi selam, će ostati na Zemlji sedam godina, a u drugoj verziji, također vjerodostojnoj, se kaže četrdeset godina, a Allah najbolje zna šta će se dogoditi. Umrijet će nakon što Allah, dž.š., uništi Jedžudž i Medžudž za njegova života.

Izvor: أمين محمد جمال الدين عمر أمة الإسلام وقرب ظهور المهدي عليه السلام

Obrada: Almir Kusur, za portal www.religis.com
Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!