Poslanikova Dova Tegoba
PoslanikovaDovaTegoba

Poslanikova a.s., dova protiv tegobe, ljenosti i starosti

Nauči sljedeću kratku dovu, i redovno je uči!

Ljenost se očituje kao čovjekova slabost i tromost u ispunjavanju vlastitih odgovornosti. Iskazivanje nezainteresovanosti u pogledu činjenja bespotrebnih i neumjesnih poslova nije ljenost, već zaštita samoga sebe.Međutim, takav stav po pitanju obaveza i poslova koje smo dužni obavljati jeste ljenost i ukoliko čovjek zapadne u takvo stanje, to je znak da ga je porazio njegov nefs.Slabost i tromost iz nemoći dešava se u starosti. Osoba koja je ostarila nije više energična, teško joj je obavljati i najobičnije poslove. Slabost u starosti je rezultat nemoći. Suprotno tome, slabost koja proizilazi iz ljenosti odraz je zaostajanja i odlaganja poslova, iako postoji snaga i mogućnost za njihovo obavljanje.

Allahov Poslanik, a.s., utjecao se od obje ove vrste tromosti kada je u pitanju izvršavanje onoga čime je zadužen. Dakle, utjecao se Allahu dž.š., od tromosti koja proizlazi iz nemoći te od ljenosti koju rob pokazuje uprkos snazi i mogućnosti da obavi određeni posao.Poznata dova koju često trebamo učiti glasi: „Allahu moj, utječem Ti se od ljenosti i od nemoći u starosti.“ (Buharija, Muslim)Stoga, treba učiti poslaničke dove što više i tražiti od Allaha dž.š., da nas sačuva ovakvih pojava od kojih se utjecao i Allahov Poslanik, a.s, učeći nas ispravnom životu i postupanju.

Tokom života Poslanik Muhammed, s.a.v.s., doživio je strašno iskušenje klevete u kojem je njegova mlada supruga Aiša, r.a., optužena za preljubu. Potvora se raširila unutar zajednice i prouzrokovala mnoštvo emocionalne zbunjenosti Aiši, r.a., i njenoj porodici. Ipak, Aiša, r.a., je bila ubjeđena da će joj Allah pomoći u toj situaciji i saprati ljagu sa njenog imena. Okrenula se samo Allahu i Njemu dala svoje povjerenje. Na kraju je njena nevinost obznanjena kroz kur’anske ajete sure Nur, osuđujući one koji su je potvorili na ahiretsku kaznu.
Ovi ajeti su ostali sastvni dio Kur’ana, a ljudi ih i danas uče uzimajući pouku kako je Allah pomogao svome robu tokom teških vremena u njenom životu. Ovaj incident je jasan dokaz da će Allah pomoći pravednog čovjeka na začuđujući način, čak i tokom najtežih situacija. I mi možemo zadobiti božansku pomoć, tako što ćemo se truditi i moliti Ga da nam pomogne u našim naporima.

Skupi poene

1. Pročitaj knjigu o tevhidu da povećaš svoje znanje o tome kako da se pokoriš Allahu. Neke od preporučenih knjiga su: Osnovne tevhida, autora Dr. Bilala Filipsa
Knjiga tevhida, autora Muhammeda ibn Abdul Vehaba
Kritički osvrt na širk, autora Jasira Kadija

2. Nauči sljedeće dove i redovno ih uči:

‘Hasbunallahu ve ni’mel vekil” (Dovoljan mi je Allah, a divan je On Gospodar’)

Allahumma inni e’uzu bike minal-hammi wal hazan, wa e’uzu bika minal-‘ajzi wal-kasal wa e’uzu bike minal-jubni wal-bukhul wa e’uzhu bike min ghalabatid-dayn wa qahrir-rijal. (Allahu moj, tražim utočište kod Tebe, od straha i žalosti, slabosti i lijenosti, škrtosti i kukavičluka, tereta duga i od toga da zavisim od ljudi.)

‘Allahumme rahmeteke erdžu fe la takilni ila nefsi tarfete ‘ajn ve aslih li she’ne kullehu la ilahe illa ente (Allahu moj, Tvojoj milosti se nadam, pa me nemoj prepustiti samom sebi ni koliko je treptaj oka; popravi sve moje stvari (stanje). Nema boga osim Tebe.)’”

“La ilahe illa Ente, subhaneke inni kuntu mine-z-zalimine.” (Nema boga osim Tebe. Neka si slavljen Ti, doista sam ja bio među grješnicima.)

Sačini spisak dova i u njih uključite sve što vam treba i što želite, bilo da se radi o duhovnim ili ovosvjetskim potrebama. Ne stidi se od Allaha tražiti bilo šta, osim ono što je grijeh. Traži samo ono što je dobro. Taj spisak dova neka uvijek bude uz tebe i uči dove sa tog spiska svakodnevno, posebno tokom ramazana, umre, Hadždža, sedžde i noćnog-namaza, jer sve su to prilike kada se dova prima.

Lista dova:

1. Oprost grijeha
2. Ulazak u Džennet
3. Hlad Arša na Sudnjem danu
4. Dobar završetak (na dunjaluku)
5. Finansijska neovisnost i halal imetak
6. Pravedna i ljupka supruga
7. Pravedna i ljupka djeca
8. Solidan auto
9. Pomoć u zavrašavanju studija
10. Pomoć pri pokretanju biznisa
11. Dobro zdravlje
12. Zaštita od svih vrsta harama
13. Mogućnost da često putujem
14. Mogućnost da odem na umru iduće godine

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!