Vojska Muslimanke
VojskaMuslimanke

Mobilizirao cijelu vojsku kako bi spasio tri zarobljene muslimanke

Jedan od najljepših primjera zaštite časti žene muslimanke

U živopisnoj biografiji Hadžiba el-Mensura i ratovima koje je vodio na tlu islamske države Endelus, spominje se i predaja da je Hadžib el-Mensur mobilizirao cijelu vojsku kako bi spasio tri muslimanke koje su bile zarobljene u tadašnjoj kršćanskoj kraljevini Navara.

Naime, između Hadžiba el-Mensura i državice Navara postojao je ugovor u kojem je, između ostaloga, stajalo da kršćani Navare ne smiju zarobljavati niti držati kod sebe zarobljene muslimane. Jedne prilike je izaslanik Hadžiba el-Mensura odnio pismo kralju Navare i nakon što je predao pismo, upriličili su mu obilazak Navare. U toku obilaska muslimanski izaslanik se začudio kad je u jednoj crkvi ugledao tri muslimanke. Kad ih je upitao što će one u crkvi, rekle su mu da su dovedene u crkvu kao zarobljenice.

Muslimanski izaslanik je bio ogorčen tim saznanjem i odmah se vratio da o tome obavijesti Hadžiba el-Mensura. Kad je dobio tu vijest, Hadžib el-Mensur nimalo nije oklijevao. Podigao je ogromnu vojsku i krenuo u pravcu Navare.

Kršćanski kralj je bio iznenađen kad je ugledao toliku muslimansku vojsku, pa je sa zidina svoje palaće uzviknuo: ”Ne znam zašto ste došli kad između nas i vas postoji ugovor o tome da jedni druge nećemo napadati! ”Hadžib el-Mensur mu je dostojanstveno odgovorio: ”Vi ste prekršili ugovor i u zarobljeništvu držite tri muslimanke.” Kralj je odgovorio: ”Ja o tome ništa ne znam.”

Nakon toga su otišli u spomenutu crkvu i oslobodili tri muslimanke, a kralj Navare je naredio da se vojnik koji ih je zarobio žestoko kazni. Zatim se izvinuo Hadžibu el-Mensuru i rekao da će on, ako je potrebno, srušiti crkvu u kojoj su bile zarobljene muslimanke, kako bi se iskupio.

Hadžib el-Mensur nije se složio sa takvim prijedlogom, već se sa svojom vojskom i tri muslimanke vratio u muslimansku prijestonicu u Endelusu.

Izvor: Iskra Islama

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Allah je oprostio preljubnici koja je napojila žednog psa, pa šta tek reći za oprost grijeha za onoga koji izgovori šehadet?!

Ova tri primjera (koja su zabilježena u vjerodostojnim hadisima), Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, …

error: Oo !!