Jetim (siroče) ga nadmašio u velikodušnosti

In Dobročinstvo, Vjera i život
Jetim Velikodusnost

Kako je siroče nadmašilo poznatog darežljivca u svojoj plemenitosti

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Čovjek je pitao Hatima el-Ta’ia, vođu plemena Ta’i, koji je u predislamsko doba bio poznat po darežljivosti i velikodušnosti: “Da li te je neko pobijedio i nadmašio u plemenitosti i velikodušnosti?”

Rekao je: ”Da, nadmašio me je u velikodušnosti jedan mladić iz plemena Ta’i koji je bio siroče (jetim). Naime, on je imao deset ovaca i jedanput sam svratio kod njega i on je odmah zaklao jednu ovcu kako bi me ugostio. Ispekao je meso i servirao jelo.

Meni je, kao poseban specijalitet, ponudio ovčiji mozak. Kada sam probao njegov specijalitet, rekao sam: ‘Tako mi Boga, ovo je vrlo ukusno!’ Nakon toga, mladić je otišao i zaklao preostalih devet ovaca da bi meni pripremio i donio njihov mozak, a ja to nisam znao.

Kad sam izašao iz njegove kuće, vidio sam mnogo krvi oko kuće i saznao sam da je on zaklao sve ovce koje je imao kako bi mene ugostio.

Upitao sam ga: ‘Zašto si to učinio?’ Odgovorio je: ‘Svidjelo ti se nešto što ja posjedujem, pa kako da budem škrt prema tebi.”’

Čovjek je upitao Hatima el-Ta’ia: ”Kako si mu uzvratio na njegovu velikodušnost?” Odgovorio je: ”Poklonio sam mu tri stotine crvenih deva i pet stotina ovaca.” Čovjek je rekao: ”Pa, ti si mnogo velikodušniji i plemenitiji od njega!”
Hatim el-Ta’i rekao je:

”Ne, on je velikodušniji, jer je on meni donio sve što je imao, a ja sam njemu dao neznatni dio moga bogatstva.

saff.ba

You may also read!

Lice Musliman

Zbog ova četiri razloga bi se trebalo razvedriti lice svakog muslimana:

Mnogo je razloga zbog kojih naša lica treba da budu vedra, vesela i ukrašena osmijehom, osmijehom zadovoljstva i sreće,

Read More...
NagradaOd

Želiš li od Allaha dž. š. nagradu kao da si postio cijelu godinu?

Dolazi nam još jedan dragi gost koji pruža mogućnost svim vjernicima da se oplemene Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu veli: "Ko

Read More...
Lezeci Polozaj Ucenje

Smije li se Kur'an učiti u ležećem položaju, naprimjer, u krevetu prije spavanja?

Da li možemo učiti Kur'an u ležećem položaju, budući da po nekima tako ne izražavamo poštovanje prema Svetoj knjizi? ODGOVOR:

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!