Da li je dozvoljeno primiti 13 platu tzv. Božićnicu

In Pitanja i odgovori
Bozicnica Plata

U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”. To je dobrovoljna plata

PITANJE:  Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve beraketuhu! U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”.

To je dobrovoljna plata ili jedan dio plate koje firme isplaćuju krajem novembra. I u radnom ugovoru piše da je dobrovoljno od firme i ako firma neće ili ne može da isplaćuje tu 13. platu radnik nema pravo na to. Da li je to haram ili halal uzeti? Unaprijed mnogo hvala. Jazakallahu khairan!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Ovo pitanje je stvar poslovnih ugovora a ne isključivo vezano za primanje poklona povodom nemuslimanskih praznika pa ga kao takvog i treba tretirati.

S obzirom da je osnova u ugovorima dozvoljenost i da ste vi potpisali u ugovoru da radnik ima pravo na to ako mu firma uruči (u nekim zemljama je ona obavezna koliko mi je poznato) onda nema smetnje da onaj koji radi u dotičnoj firmi i po njihovoj odluci stekne pravo na 13. platu da istu i primi, a Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

num.com

You may also read!

Stepeni U Dzennetu

Zapamtite! Tri osobe neće zaraditi visoke stepene u Džennetu:

Da nas Allah sačuva od ovih djela. Amin! Ebu Derda, radijallahu anhu, prenio je sljedeće Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Visoke stupnjeve

Read More...
Dova Jelo

Želite li da vam Allah oprosti grijehe dok jedete i pijete?

Allahu Ekber: Činite li ovaj zikr prilikom jela i pića? Od adaba jela i pića je učenje bismille prilikom otpočinjanja jela i

Read More...
Upucivanje Dove

U kojem periodu je Allah najbliži nama, i kada trebamo upućivati dove?

Dovu je poželjno upućivati uvijek, ali ima jedan momenat kada nam Allah 'dolazi' pa je tada poželjno njemu doviti. Znate li za ovaj

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!