Poginuo Lars Vilks, autor karikature poslanika Muhammeda

Švedski karikaturista Lars Vilks (75), koji je nacrtao glavu poslanika Muhammeda na tijelu psa, poginuo je u saobraćajnoj nesreći, javljaju tamošnji mediji mediji.

BBC piše da je Lars Vilks navodno putovao u civilnom policijskom vozilu koje se sudarilo s kamionom u blizini grada Markarjda na jugu Švedske. Također, poginula su i dva policajca, a vozač kamiona je povrijeđen.

Živio je pod policijskom zaštitom nakon što je bio izložen prijetnjama smrću zbog karikatura.
Crtež, koji je objavljen 2007. godine, uvrijedio je mnoge muslimane. Došlo je to godinu dana nakon što su danske novine objavile karikature Poslanika. Al-Kaida u Iraku ponudila je nagradu od 100.000 dolara za njegovo ubistvo.

Policija nije otkrila identitet stradalih, ali Vilksov partner potvrdio je njegovu smrt novinama “Dagens Nyheter”. Još nije poznato kako je došlo do nesreće, ali za sada nema dokaza koji bi ukazivali na to da je neko drugi umiješan.
Vilks je 2015. prisustvovao raspravi o slobodi govora koja je bila meta napada pištoljem u Kopenhagenu. Rekao je da je on vjerovatno bio meta napada u kojem je ubijen filmski režiser.

dnevni avaz

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Zbog Dodikovih najava stigao hitan apel iz Berlina: Rasporediti trupe NATO-a u Brčkom, i preuzeti kontrolu nad nebom. Ovo će spriječiti otcjepljenje…

Vijeće za politiku demokratizacije (DPC) se oglasilo i pozvalo EU i NATO na hitnu reakciju …

error: Oo !!