Nije suština u tome koliko Kur’ana znaš napamet, već koliko živiš po njemu

Ne govori ljudima o tome koliko si proučio ili naučio Kur’ana napamet. Pusti ih nek’ vide Kur’an u tvom ponašanju: nahrani gladnog, smiluj se jetimu, oprosti muslimanu koji ti je nažao učinio, poduči onoga ko ne zna, čini dobročinstvo roditeljima, čuvaj rodbinsku vezu i budi uvijek nasmijan i vedar. Jer, nije suština u tome koliko Kur’ana znaš napamet, već koliko živiš po njemu.

Nema reforme muslimana bez reforme muslimanskih učenjaka

Govoreći o staganciji muslimana i nužnosti reforme muslimanskih društava, poznati muslimanski učenjak alžirskog porijekla, Abdul-Hamid bin Badis (1889.-1940.), rekao je: ”Muslimani neće postići istinsku reformu i popraviti svoje stanje bez reformiranja i popravljanja stanja kod njihovih učenjaka, jer su učenjaci islamskog ummeta poput srca; ako je ono zdravo, zdravo je cijelo tijelo, a ako je ono bolesno i pokvareno, pokvareno je cijelo tijelo.

Reforma muslimana dešava se kroz njihovo razumijevanje i prakticiranje islama, a to se postiže preko muslimanskih učenjaka. Ako muslimanski učenjaci stagniraju u znanju i inovacijama, takvi će biti i muslimani. Stoga, ako želimo reformirati muslimane, reformirajmo njihove učenjake i ulemu.”

Kad islamsko znanje izgubi vrijednost kod onih koji ga posjeduju

Vehb ibn Munebbih, govorio je: ”Učenjaci prije nas su svojim znanjem ostvarili neovisnost i nisu pridavali pažnju dunjaluku i njegovim prolaznim užicima, pa su vladari i bogataši davali svoje dunjalučko bogatstvo za znanje učenjaka, a onda je došlo vrijeme kad su učenjaci davali svoje znanje vladarima i bogatašima, žudeći za njihovim dunjalučkim bogatstvom, pa su vladari i bogataši postali ravnodušni prema njihovom znanju kad su vidjeli kakav status ima islamsko znanje kod onih koji ga posjeduju

Ne budi rob titula i zvanja

Egipatski pisac Mustafa Lutfi el-Manfaluti (1876.-1924.), rekao je: ”Nekada te obični ljudi zadive svojom ustrajnošću na Pravom putu, a nekada te opet učenjaci začude i iznenade svojom nedosljednošću. Zato ne budi stalno rob titula i zvanja.”

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znajte da će svako prokrčiti put do tamo gdje mu je suđeno da umre. Dogodit će nam se samo ono sto nam Allah odredi. Policija ne dozvoljava nikome da ide ni sporednim putevima…

Krenula sam bila na put sa djecom a bila je velika gužva na putu i …

error: Oo !!