Oblak neizvjesnosti nad ženama s hidžabom u Njemačkoj

Kada je 24-godišnja Shilan Ahmad došla u vrtić u njemačkom gradu Erfurtu, u kojem je trebala početi raditi, odmah je vraćena.
Aplicirala je za posao, te priložila svoju biografiju i fotografiju. Kada ju je direktorica vrtića telefonski obavijestila da je primljena, bila je uzbuđena.

No, kada se susrela sa direktoricom u decembru prošle godine, ona ju je samo pogledala i obratila se kolegi pored sebe koji je organizovao sastanak.
„Kako je moguće da ste dozvolili ovoj ženi da dođe razgovarati sa mnom?“, upitala je.
Ahmad, koja je iz Sirije, nosila je maramu.

Mislila je da joj to neće predstavljati problem, jer je uz aplikaciju priložila fotografiju na kojoj nosi hidžab.
„Kada sam došla kući, rekla sam majci ‘skidam hidžab’. Rekla sam da ne mogu više tako. Odbijena sam (za posao) i ne mogu više“, priča.

Komplicirana definicija diskriminacije
U teoriji, situacije u kojoj se našla Ahmad su nezakonite. Radnici su njemačkim zakonima zaštićeni od diskriminacije koja se bazira na religiji i trebali bi u gotovo svakom sektoru imati podjednake šanse da dobiju posao kao i ostali.

No, definicija diskriminacije na radnom mjestu uz poštovanje religijskog izražavanja u Njemačkoj je komplicirana.
U julu, Evropski sud pravde (ECJ) je podržao odluku iz 2017. kojom se poslodavcima dozvoljava da provode politiku neutralnosti u zabranjivaju religijskih simbola na radnim mjestima. No, postojali su određeni uvjeti.

Sada, od poslodavaca se traži da dokažu da je politika neutralnosti koju provode od ključne važnosti za posao.
Prije odluke iz 2017., zabranjivanje religijskih simbola iz bilo kojeg drugog razloga osim sigurnosti, nije bilo dozvoljeno.

Slučaj su pred ECJ iznijele dvije njemačke radnice, od kojih su poslodavci tražili da ne nose hidžabe na poslu.
Jedna od njih radila je dvije godine kao vaspitačica u vrtiću, a onda je 2016. odlučila da se pokrije. Nosila je maramu do oktobra, kada je otišla na porodiljsko odsustvo, koje je trajalo do maja 2018.

Dva mjeseca prije njenog povratka, vrtić je usvojio novu politiku neutralnosti prema uposlenicima, prema kojoj im je zabranio nošenje „bilo kakvih znakova političkih, filozofskih ili regiijskih uvjerenja koja su vidljiva roditeljima, djeci i trećoj strani na radnom mjestu“.

Suspenzija zbog odbijanja da skine maramu
Pošto je po povratku odbijala da skine maramu, suspendovana je. U isto vrijeme, od druge uposlenice je zatraženo da ukloni lančić sa krstom.
Vrhovni evropski sud tvrdi da su te mjere prihvatljive jer je politika neutralnosti implementirana na “opšti i jednak način” i stoga se ne mogu smatrati direktnom diskriminacijom.

Još jedan sličan zakon o neutralnosti pri zabranjivanju religijskih simbola usvojen je u julu, a odnosio se na policajce, te je predstavljao odgovor na slučaj policajca koji je na prsima tetovirao dijelove nacističke himne.

Njegovi nadređeni željeli su ga otpustiti, ali otkrili su da nemaju zakonsku osnovu dati otkaz nekome samo zbog njegovih tetovaža. U maju 2021., njemačka vlada usvojila je zakon kojim nije direktno ciljala na zabranjivanje nacističkih tetovaža, ali jeste na „religijske i ideološke konotacije“.
Svaka njemačka država ima sopstvene zakone o neutralnosti. Neke, naprimjer, zabranjuju nošenje marame advokatima, dok Berlin godinama ima svoj zakon prema kojem ne dopušta nastavnicima u školi da nose marame.

Općenito, mnoge žene koje nose maramu imaju dobra iskustva s radom u Njemačkoj, a nije ih rijetkost vidjeti na kasama, u apotekama ili u prodavnicama. No, nad njima je oblak neizvjesnosti.

Zehra Eres, studentica biotehnologije na Univerzitetu u Berlinu, kaže da je njen san bio da postane nastavnica, ali da je zbog hidžaba, koji smatra dijelom svog identiteta, znala da to ne može postati, pa nije niti željela pokušati.

U Berlinu je na snazi zakon kojim se nastavnicima zabranjuje nošenje marame. Taj zakon je prošle godine proglašen neustavnim, ali nije jasno kada će biti povučen.

balkans.aljeezira.net

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nikad nije kasno za tevbu. Priča o ženi koja se pokrila uoči smrti, a njezina mahrama je otišla zajedno sa njom u mezar

Bismillah, uzmimo pouku!! ✅ Naš hidzab, naš nikab, naša🌹, naša pokornost Allahu Stvoritelju svih svjetova🌺 …

error: Oo !!