Erdogan u New Yorku: Islamofobija se pretvorila u trend koji ugrožava svakodnevni život muslimana

Turska preuzima vodeću ulogu u borbi protiv islamofobije na međunarodnim platformama, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje će prisustvovati 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).
– Borimo se protiv smrtonosnijeg i podlijeg virusa. Ovaj virus, opasan poput koronavirusa, naziva se islamofobija – rekao je Erdogan na skupu koji je u New Yorku organiziralo Tursko-američko nacionalno vijeće.

– Ovaj se virus vrlo brzo širi zemljama koje su godinama predstavljane kao kolijevke demokratije i slobode – dodao je turski predsjednik.
Napomenuo je da se islamofobija pretvorila u trend koji ugrožava svakodnevni život muslimana kao i socijalni mir.

Erdogan je, između ostalog, kao primjere naveo Organizaciju islamske saradnje i Ujedinjene nacije, kao platforme gdje Turska poduzima napore protiv islamofobije.
– Podržavamo također sve oblike napora da se uklone sve prijetnje našoj religiji i našoj braći muslimanima – dodao je.

On je također zatražio i podršku američkih muslimana u borbi koju vodi Turska.
Erdogan je doputovao u New York kako bi u utorak prisustvovao 76. sjednici Generalne skupštine UN-a, gdje će svjetski lideri održati godišnja obraćanja. Prije svog obraćanja, Erdogan je nakratko posjetio i novi Centar “Turkevi” (Turska kuća) koja se nalazi na Manhattanu preko puta sjedišta UN-a, a koju će svečano i otvoriti danas.

Istakao je tom prilikom da je neboder sa 36 spratova “spomenik ponosa” koji će funkcionisati ne samo kao dom za Turke, već i za zajednicu američkih muslimana. Erdogan se također dotakao i pitanja terorističkih organizacija PKK, YPG i FETO, čije pristalice nalaze utočište u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je pozvao članove tursko-američke zajednice da nastave informisati svoje američke kolege o pravom licu ovih terorističkih organizacija.
– Bez obzira koliko velika bila, nijedna laž ne može stajati nasuprot suncu istine – rekao je Erdogan i naglasio značaj jedinstva protiv takvih organizacija.

Komentarišući FETO, Erdogan je kazao da se radi o krvoločnoj terorističkoj organizaciji koja skriva svoje tamno lice pod maskom obmane.

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Erdogan: Upozoravamo Grčku da se opameti!

Upozoravamo Grčku da se opameti i da se kloni snova i postupaka od kojih bi …

error: Oo !!