Muhabet sa Razom: Odlučila sam se za virus. Čisto da mu poremetim “planove”…

Na svaku moju želju, muž je odgovarao sa: Nema potrebe.
Želim voziti auto… Nema potrebe, ja ću te voziti. Želim studirati, nema potrebe, eto imas knjige u kućnoj biblioteci, čitaj. Želim biti profesionalni šminker, nema potrebe ti znaš šminkati. Želim… Nema potrebe da zeliš bilo sta, imaš sve…
Ono što je mene ispunjavalo i sretnom činilo, on se osipao od toga. Kažem zid je bijele boje, kaže nije to čisto bijela boja…

Da, potpuno dva različita pogleda na svijet…
Moj svijet pun želja, i njegov u kojem žena nema potreba…
Možda i nisam imala potrebe da radim sve što poželim, ali sam silno imala potrebu biti svoja, biti onakva kakvom me je Bog stvorio. A stvorio me lepršave duše, vedrog duha, nasmijanu i poletnu… Želio me je programirati po svom… Skupiti me i staviti u jedan folder, pod nazivom: Stop, ne prilazite!
Skoro svaki muškarac to želi!

Do žene je hoće li mu dopustiti.
Preda mnom su bila dva izbora: Ili se razvesti, ili mu u “program” ubaciti virus, koji bi se zvao: Mudrost…
Odlučila sam se za virus. Čisto da mu poremetim “planove”…
Na svako njegovo: “Nema potrebe” odgovarala sam akcijom. Ne riječima. Odavno ih već nije slušao. Nego konkretnim korakom. Bez ustezanja, bez straha od posljedica.
Reći ću vam nešto: Ta me hrabrost mnogo koštala. Mnogo. Bog zna koliko prolivenih suza, bola u stomaku, ružnih riječi, teških potvora, uvreda… Ali znate šta? Isplatilo se.

Danas sam na trećoj godini studija, vozim auto, postala sam profesionalni šminker, motivator… Što bi se reklo: Virus mu je mnogo toga pobrisao… Ali nije sve. Jer i on je “maher” pa stalno instalira nove “antiviruse”, tj. radi na tome da me omete u mojim namjerama, a ja stalno ubacujem “mudrosti”. I neću odustati sve dok mu jednom ne padne “sistem” tj. dok ne shvati da me mora pustiti da budem svoja, ili dok struje ne nestane i nastupi mrak… U tom mraku, ostao bi sam.
A brak ne smije biti mrak.

Za ženu:
Zaključak broj 1:
Hoću da naučiš iz ovog, da je mudrost uvijek pobijeđivala sve drugo… Ne inat, ne sila, nego mudrost!

Za muškarca:
Zaključak broj 2:
Ako ti kao muškarac zabraniš ženi da bude svoja, tad ćeš samo sebi najviše štete nanijeti. Jer ako žena nije svoja, tad nema potrebe ni da bude tvoja. Nema potrebe.

Razija Čolaković
(Tekst iz knjige: SVEKRVIN SIN)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Razija Čolaković: Smiješan mi je onaj savjet: “Ćeri, pazi čojka, gledaj ga k’o dva oka u glavi! On ti je najpriči!”

Dok su žene s koljena na koljeno, prenosile ovu “mudrost” svojim ćerkama i unukama, dotle …

error: Oo !!