Srbija bi mogla dobiti prvu zastupnicu pod hidžabom

Skupština Srbije mogla bi prvi put da dobije zastupnicu pod hidžabom, a riječ je o dr. Misali Pramenković, koja je treća na listi Stranke pravde i pomirenja.

Da li će Pramenković ući u Skupštinu znat će se nakon što Republička izborna komisija utvrdi konačne rezultate izbora, a predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić smatra da je skoro izvjesno da će oni imati tri predstavnika u parlamentu.

“To je značajan uspjeh za Stranku pravde i pomirenja. U prošlom sazivu smo imali dva. Svakako da ćemo nastaviti svojim kursem autentičnog zastupanja svojih birača, a prije svega programa na osnovu kojeg smo dobili podršku”, rekao je Zurkolić za Tanjug.

On očekuje da će u ovom sazivu SPP biti još značajniji, s obzirom da im je prethodni mandat bio prvi i da su, kako kaže, još hvatali prve korake u parlamentarnoj politici.

“Što se tiče poslanice dr. Misale Pramenković, ona je treća na listi i za očekivati je bilo da bude izabrana. Ono što je javnosti skrenulo pažnju jeste da je ona pod hidžabom. Sa moje tačke gledišta to nije ništa čudno, narod bira predstavnike iz svojih redova”, kaže Zukorlić.

Prema njegovim riječima, u kulturno-civilizacijskom smislu to predstavlja značajan iskorak i šalje važnu poruku.

“Ja sam već iz Kuvajta i nekih arapskim muslimanskih zemalja dobio čestitke. To je zapalo za oči više nego neki drugi rezultati. Vidio sam da to razumiju kao kapacitet Srbije da svim svojim građanima omogući da budu zastupljeni u Narodnoj skupštini bez obzira na verske, etničke i druge razlike”, rekao je Zukorlić.

On podsjeća da je stav njegove stranke da svi građani treba da imaju iste šanse, i žene u hidžabu i žene bez hidžaba, odnosno i žene i muškarci, navodeći da su se za to zalagali kroz dosadašnje političko djelovanje, prenosi b92

“U praktičnom smislu to sada potvrđujemo”, istakao je Zukorlić.
Predsjednik SPP poručuje i da je Misala Pramenkovioć doktor nauka, ugledna profesorica i majka četvero djece. Primjer žene koja je uspjela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.
“To će i za parlament Srbije biti osvježenje i obogaćenje”, ocjenio je Zukorlić.

radiosarajevo.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mladić iz Srbije objavom o BiH posramio Balkan: Ovo je bolna istina i svi je trebaju čuti!

Njegova poruka se velikom brzinom počela širiti društvenim mrežama. Stefan Simić, 29-godišnjak iz Srbije zatresao …

error: Oo !!