Fatima Mušinović Hasić: Ja zaista ne razumijem zašto je važno objašnjavati da nama pod hidžabom “nije toliko vruće”?! Jeste vruće mi je, kao i tebi i možda čak i više, ali sam se naučila nositi s tim…!

Ja zaista ne razumijem zašto je važno objašnjavati da nama pod hidžabom “nije toliko vruće”. Mislim, smiješno mi je na kraju krajeva koliko se žene trude uvjeravati da im nije vruće. Ok ako nije jednoj, ali velikoj većini jeste. Meni jeste vruće pod hidžabom, vruće mi je pod mahramom kakva god bila i mnogo mi je ugodnije i lakše kada podignem kosu, svežem rep i tamo gdje mogu takva da budem, budem.

Da nam nije toliko vruće, ne bismo po ulasku u stan skidale sve sa sebe i rashlađivale se, nego bismo ostale i dalje u odjeći, kao što ostanu i druge koje hidžab ne nose pa se samo nečim osvježavajućim rashlade.

Zaista ne vidim smisao zašto ne možemo jednostavno reći, jeste vruće mi je – jeste, možda mi je toplije nego tebi jer na meni nije samo jedan sloj odjeće, nego dva, tri (pogotovo ako i mahrama ide preko haljine, a ispod haljine opet moram obući nešto) – ali ja znam zašto ovo činim, i nadam se nagradi.

To što sunce direkt dotiče tijelo, nije argument za žene koje ljeti nose šešir, i lepršave haljine dugih rukava da bi se zaštitile od sunčevih zraka, ali one ne nose hidžab i ne nose guste i neprovidne materijale i nisu ni blizu hidžaba – a ni njih sunce ne dotiče.

Uredu je da nam je vruće. Uredu je priznati da nam je ponekad teško. Uredu je priznati da u ovakvim danima ako možemo ne izlazimo napolje. Uredu je! Sasvim OK.
I tada nismo ništa manje vrijedne, nismo ništa manje važne, nismo ništa manje vjernice.

Uredu je reći: “jeste vruće mi je, kao i tebi i možda čak i više, ali sam se naučila nositi s tim jer znam svoju svrhu, znam svoje principe i znam put kojim idem.”

Fatima Mušinović Hasić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Brutalno nokautirao djevojku u hidžabu, a poslije je požalio što se rodio (Video)

Islamofobija sve više uzima maha u Evropi i Americi. Nakon godina terorističkih napada širom svijeta, …

error: Oo !!