PRIJE RAMAZANA PROČITAJTE, ŠTA JE POSLANIK ALEJHI SELAM GOVORIO ASHABIMA, A VRIJEDI I ZA NAS DA ZNAMO!

Upitan je Abdullah ibn Mes’ud: ”Kako ste vi (ashabi) dočekivali ramazan?” Odgovorio je: ”Niko se od nas nije smio usuditi da dočeka ramazan

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić/ (SAFF)

Allah, dž.š., je, iz Svoje neizmjerne dobrote i milosti, učinio da postoji određeno vrijeme u kojem će muslimani i muslimanke jačati svoje vjerovanje i svoju pobožnost, u kojem se brišu natruhe grijeha sa naših srca, u kojem preuređujemo naš život i okrećemo novu životnu stranicu, iz kojeg izlazimo u novom i daleko boljem izdanju u pogledu našeg ahlaka, morala, našeg društvenog aktivizma i rada za opće dobro, sa uzvišenim težnjama i duhovnom snagom koja nam pomaže u suočavanju sa životom i životnim iskušenjima te olakšava da izvršimo zadaću i postignemo cilj zbog kojeg nas je Allah stvorio. A to je upravo vrijeme mjeseca ramazana.

Zbog toga musliman dočekuje ramazan kao što suha i zamrla zemlja dočekuje rodnu kišu, kao što bolesnik dočekuje pouzdanog i sposobnog ljekara i kao što voljeni dočekuje voljenog koji je bio dugo odsutan.

Praksa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bila je da obraduje ashabe dolaskom mubarek mjeseca ramazana. To potvrđuje i hadis od Ebu Hurejre, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., uoči ramazana, rekao ashabima: ”Došao vam je blagoslovljeni mjesec u kojem vam je Allah naredio post, u njemu se otvaraju kapije Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema, u njemu se okivaju šejtani, u njemu je noć vrjednija od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro mjeseca ramazana, uskraćeno mu je svako dobro.” (Ahmed i En-Nesai)

Imam Ibn Redžeb, rekao je: ”Ovaj hadis je osnova za čestitanje dolaska mjeseca ramazana.”

A kako da muslimani ne čestitaju jedni drugima otvaranje svih osam džennetskih kapija, kako ne obradovati grješnike zatvaranjem džehennemskih kapija, kako ne obradovati ljude koji žele da se očiste od grijeha i sačuvaju šejtanskog zavođenja, okivanjem šejtana u mjesecu ramazanu?!

Ramazan je jedan od najvećih uzroka optimizma, jer, Milostivi Allah, Koji otvara vrata Svoga magfireta i oprosta u ramazanu najvećim grješnicima, Jedini posjeduje ključeve svega: olakšavanja tegobe, pobjede, sreće, zdravlja, općeg dobra. Onaj Koji obilno u ramazanu spušta Svoju milost i oprost, a to je ahiretska poputnina, pa kako da od Njega ne tražimo i kako da se ne nadamo da će nam otvoriti kapije i dunjalučke opskrbe i blagodati.

Ramazan je dašak Allahove milosti, on je mjesec duhovnog uzdizanja i preporoda, mjesec tevbe i vraćanja Allahu, mjesec u kojem nas Allah poziva da Mu se približimo postom i ostalim ibadetima i dobrim djelima, kako bismo stekli Njegovo zadovoljstvo i postali bolji ljudi.

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Kada je Musa, a.s., krenuo na put radi susreta sa hazreti Hidrom, osjetio je na tom putovanju glad i umor, pa je rekao momku svome: ”Daj nam užinu našu, jer smo se od ovog našeg putovanja umorili.” (El-Kehf, 62.) Zato što je to bilo putovanje radi susreta sa drugim stvorenjem ili drugim čovjekom, ali kada ga je Allah pozvao i kada je trideset noći koje mu je Allah upotpunio sa još deset (tj. četrdeset) boravio na brdu primajući Objavu, on nije jeo, ali nije osjetio umor i glad, jer je to bilo putovanje ka Allahu. Takvo je stanje sa srcem koje iskreno putuje ka Allahu, ono ne osjeća umor i glad kao što ga osjeća kada putuje radi susreta sa stvorenjima.” (Bedaiul-fevaid, III/721.)

Upitan je Abdullah ibn Mes’ud: ”Kako ste vi (ashabi) dočekivali ramazan?” Odgovorio je: ”Niko se od nas nije smio usuditi da dočeka ramazan, a da u srcu nosi i trun zlobe prema drugim muslimanima.”

Kad govorimo o islamu, o razumijevanju i življenju islama, mi se s pravom pozivamo na ashabe i njihovo razumijevanje i primjenu Kur’ana i Sunneta. Možemo li onda učiniti da, poput ashaba, dočekamo ovaj blagoslovljeni mjesec ramazan a da u našim srcima nema nimalo zlobe prema drugim muslimanima, i hoće li nam post i ostali ibadeti pomoći da, ukoliko je imamo, očistimo zlobu iz naših srca, povećamo našu bratsku ljubav, ujedinimo i zbijemo naš muslimanski saff, svjesni da našim islamskim jedinstvom i snažnom bratskom vezom praktično potvrđujemo iskrenost u vjerovanju i ispravnom razumijevanju Kur’ana i Sunneta i svrhu propisivanja svih ibadeta, pa tako i posta.

Neka nam na putu do tog cilja podsticaj budu gornje riječi Abdullaha ibn Mes’uda, ali i sljedeća predaja o Ebu Bekru, r.a., i Omeru, r.a.

Naime, Ebu Bekr, r.a., i Omer, r.a., čuli su Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako hvali Ibn Mes’udovo učenje Kur’ana, rekavši: ”Koga raduje da uči Kur’an nježnim ili tihim glasom onako kako je objavljen, neka ga uči ili nauči od Abdullaha ibn Mes’uda.” Nakon toga Omer je, iako je bila noć, požurio da obraduje Ibn Mes’uda. Kad je došao njegovoj kući, Ibn Mes’ud ga je upitao: ”Šta te je dovelo u ova doba?” Omer, r.a., rekao je: ”Došao sam da te obradujem onim što je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao o tebi i tvom učenju Kur’ana.” Ibn Mes’ud mu je rekao: ”Omere, pretekao te je Ebu Bekr. On me je već obradovao tom viješću.” Tada je Omer rekao: ”Ako je to Ebu Bekr učinio, pa on je svakako onaj koji druge pretiče u dobru. Nikada se s njim nisam natjecao u dobru, a da me nije pretekao.”

Eto, to je taj izvanredni islamski ahlak ove dvojice plemenitih ashaba i velikana islamskog ummeta. Oni su se natjecali u dobru, ali uz međusobnu bratsku ljubav, poštivanje i uvažavanje, i radovali su se dobru koje je Allah dao onom drugom sa kojim se direktno natječe, a nisu osjećali zlobu, mržnju i zavidnost jedni prema drugima.

Allahu dragi, omogući nam da dočekamo odabrani mjesec ramazan, učini nam ga sigurnošću i spasom i pomozi nam da ga provedemo u postu, namazu, zikru i učenju Kur’ana, u dijeljenju sadake, zekata te pomaganju potrebnima i upiši nam to u sevab i dobra djela na Sudnjem danu!

Allahu dragi, spusti Svoju milost i blagoslov mjeseca ramazana na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, pomozi nam da je sačuvamo, da budemo garant mira, sigurnosti i prosperiteta svih njenih građana, učini da svjetlo islama obasjava svaki njen kutak i da se na svakom pedlju zemlje Bosne veliča i slavi Tvoje Uzvišeno ime, i sačuvaj nas i našu domovinu od dušmana i dušmanskog zla i spletkarenja!

Allahu dragi, molimo Te da u ovom mubarek mjesecu otkloniš tugu, nedaće i patnje od naše braće i sestara u Palestini, Siriji, Iraku, Mijanmaru, Afganistanu, Burmi, Kašmiru i na svakom mjestu gdje se ruše prava muslimana i vrši diskriminacija nad njima!

Allahu dragi, primi dove postačâ koje Ti pred iftar skrušeno upućuju i učini da se ispune sve njihove želje i nade u kojima je dobro za njih na dunjaluku i Ahiretu!

Allahu dragi, omogući nam da ovaj mubarek ramazan, zajedno sa našim porodicama i ostalim muslimanima, ispostimo u zdravlju i rahatluku i da Bajram dočekamo čisti od grijeha kao na dan kada smo rođeni i da nas berićet ramazana prati cijeli život! Amin!

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Samed zaradi 30 KM kada ga neko zovne, a hrani jedanaestero usta i svi žive u 30 kvadrata

U posljednjem izdanju emisije „Ispuni mi želju“, koja se emitira na Hayat televiziji, gledatelji su …

error: Oo !!