Akademik Suad Kurtćehajić o dokazima da su današnji bosanski Srbi i Hrvati bili Bošnjaci!

U Bosni nisu bili Srbi i Hrvati,nego Bošnjaci različitih konfesija odnosno muslimani,pravoslavci i katolici.Izvori koji nam pokazuju da je to tako,mozemo uzeti i značajne srpske izvore.

Matica srpska je bila mozda najznačajnija naučna i kulturna institucija Srba u 19.stoljeću.Godine 1825.Matica srpska piše za prostor Bosne i Hercegovine “Od Vrbasa do Drine,od Save do mora zivi jedan narod koji se zove BOŠNJACI.

Jedni su u islamu,drugi pravoslavci a treći katolici i ima ih oko 450 hiljada.Dakle ne pominju se Srbi i Hrvati već Bošnjaci različitih religija.

Također Ilija Garašanin koji je sanjao san o stvaranju Velike Srbije i koji je opisivao u kojim prostorima bi Srbija trebala da se širi,govori za prostor Bosne “Da u Bosni zivi jedan narod koji se zove BOŠNJACI I govori jedni su Muhamedanci,drugi pravoslavci a treći katolici.

Ovim je nedvosmisleno ukazano da termin “Srbin” nije korišten u periodu kad je on pisao “Načertanije” 1844.godine jer ne postoji nikakva logika da bi Garašanin govorio Bošnjaci pravoslavci i da se u Bosni u vrijeme kad je on pisao Naćertanije,koristio termin za pravoslavce “Srbi”.

Izvor : IZ INTERVJUA SA AKADEMIKOM prof.dr.Suadom Kurtćehajićem (ČINJENICE BOSNE 2019.GODINA)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Čović: Iako sam pretvoren u nekoga ko mrzi muslimane, ja kažem da su Bošnjaci moja braća i kumovi!

Da li Čović čini sve da poboljša odnose između Bošnjaka i Hrvata? U Mostaru je …

error: Oo !!