Nije se drugo ništa moglo ni očekivati: Izrael zabranjuje humanitarnim radnicima da posjećuju škole. Kako se učenici edukuju u doba ove krize?

Izraelski ministar obrazovanja zabranjuje grupama koje zemlju nazivaju “državom apartaida” u posjetama školama kako bi učenicima prezentirali informacije, izvijestila je CBS News . Yoav Galant juče je na Twitteru objavio da je naložio generalnom direktoru ministarstva da “spriječi ulazak organizacija koje Izrael nazivaju” državom apartheida “ili omalovažavajućim izraelskim vojnicima da predaju u školama.”

Ovaj potez uslijedio je nakon objavljivanja izvještaja izraelske grupe za ljudska prava B’Tselem prošle sedmice . Organizacija je Izrael nazvala državom “aparthejda” koja “promovira i nastavlja jevrejsku prevlast između Sredozemnog mora i rijeke Jordan”.

Ponavljajući UN-ov izvještaj iz 2017. godine koji je zaključio da Izrael prakticira apartheid, B’Tselem je odbacio popularnu zabludu da je to demokratija unutar Zelene linije (primirje) 1949. godine. Tvrdilo je da bi nakon više od pola stoljeća okupacije državu trebalo tretirati kao jedinstveni entitet vođen temeljnim rasističkim organizacijskim principom “napredovanja i održavanja nadmoći jedne grupe – Židova – nad drugom – Palestinaca”.

B’Tselem je rekao da ga ministrova najava neće spriječiti. Generalni direktor Hagai El-Ad govorio je ranije danas u školi u Haifi.

“Već dugi niz godina izlažemo naše učenike širokom spektru mišljenja iz cijelog izraelskog političkog spektra,” rekla je hebrejska škola Reali. “Poštujemo pravo učenika da izraze svoje mišljenje i ponosni smo na njihovo sudjelovanje u pitanjima koja su u središtu izraelskog društva. Vodimo dijaloge s poštovanjem i namjeravamo nastaviti ovu tradiciju.”

Osnovan 1989. tokom prve intifade, B’Tselem dokumentira kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu i pojasu Gaze. “B’Tselem je odlučan da nastavi sa svojom misijom da dokumentira stvarnost, analizira je i objavljuje naša otkrića izraelskoj javnosti i širom svijeta,” ustrajao je.

balkanin.net

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ovo su policajci koji su suspendovani zbog premlaćivanja mladića u Mostaru

Dvojica policijskih službenika su odmah udaljeni sa dužnosti, pokrenuta je unutrašnja istraga u kojoj će …

error: Oo !!