Turska humanitarna organizacija IHH izgradila 14.000 kuća u Siriji prošle godine

Turska humanitarna organizacija IHH u 2020. godini sagradila je 14.000 kuća za Sirijce koji su živjeli u očajnim uslovima zbog dugotrajnog građanskog rata, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Selim Tosun, menadžer za medije IHH-a za Siriju.

Zahvaljujući projektima humanitarne organizacije sa sjedištem u Istanbulu (IHH), hiljade porodica dobile su priliku živjeti u toplim kućama, a ne u improviziranim šatorima.

Već je predano ukupno 14.000 kuća, dok se nastavlja izgradnja 6.000 kuća od armiranog betona, rekao je u četvrtak Selim Tosun.

“Topli domovi pruženi su hiljadama porodica u 39 različitih područja”, rekao je Tosun dodajući kako su aktivni u regiji “kako bi zaliječili rane žrtava rata”.

Ova organizacija ulaže napore od izbijanja rata u zemlji na Bliskom istoku 2011. godine kako bi Sirijcima pružila hranu, zdravstvene usluge, skloništa i obrazovanje.

“Otvorili smo dva univerziteta, 40 škola, šest vrtića, školu za babice i rehabilitacioni centar”, rekao je Tosun i dodao da se u tim se školama obrazuje čak 15.000 učenika.

Naglašavajući potrebu za zdravstvenim uslugama u regiji, rekao je da je IHH do danas uspostavila 11 medicinskih ustanova, 44 doma zdravlja i tri centra za proteze.

“Redovno podržavamo i 23 regionalne bolnice”, rekao je Tosun.

Anadolija

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Turska zvanično podnosi zahtjev za promjenu imena države, EVO KAKO ĆE SE SAD ZVATI…

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija promjenu imena zemlje u Türkiye, …

error: Oo !!