Turska, Azerbejdžan i Pakistan potpisali Islamabadsku deklaraciju

Ministri vanjskih poslova Turske, Azerbejdžana i Pakistana potpisali su u srijedu Islamabadsku deklaraciju, čiji je cilj jačanje saradnje na političkom, ekonomskom, mirovnom i sigurnosnom planu, kao i u brojnim drugim oblastima, javlja Anadolu Agency (AA).

U Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, danas je održan trilateralni sastanak Turska-Azerbejdžan-Pakistan, na nivou ministara vanjskih poslova, nakon kojeg su ministri vanjskih poslova tri zemlje, Mevlut Cavusoglu, Jeyhun Bayramov i Mehmood Qureshi, potpisali Islamabadsku deklaraciju.

U Deklaraciji je istaknuto kako Pakistan, Turska i Azerbejdžan pridaju veliki značaj i doprinos promociji mira, stabilnosti i razvoja u svojim regijama, kao i volju za unapređenjem tih ideala za zajednički prosperitet i sigurnost u široj regiji. U Deklaraciji je izražena ozbiljna zabrinutost zbog teških kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti počinjenih nad muslimanskim zajednicama širom svijeta.

Istaknuta je solidarnost s vladom i narodom Azerbejdžana te podrška u njihovim naporima da obnove oslobođene azerbejdžanske teritorije.

U Deklaraciji, u kojoj je potvrđena predanost razvoju regionalnog konsenzusa za mir i razvoj, strane su potvrdile svoju snažnu i jasnu podršku u zaštiti i odbrani suvereniteta država, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti svojih međunarodnih granica.

Strane se slažu da će uložiti zajedničke napore protiv islamofobije, diskriminacije i progona muslimana na međunarodnoj i regionalnoj sceni, pozdravile su doprinos mirovnog procesa u Afganistanu prosperitetu, miru i stabilnosti u regiji, kao i napore Pakistana za političkim rješenjem problema u regiji.

Deklaracija se također dotiče i pitanja Jammu i Kašmira, kiparskog pitanja, napetosti ne Egejskom moru i istočnom Meidteranu, Nagorno Karabaha. Istaknuta je opredijeljenost za jačanje trgovinskih i investicijskih odnosa između tri zemlje, kao i u oblastima transporta, trgovine, energije, komunikacije, obrazovanja, turizma, te informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Anadolija

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Turska zvanično podnosi zahtjev za promjenu imena države, EVO KAKO ĆE SE SAD ZVATI…

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija promjenu imena zemlje u Türkiye, …

error: Oo !!