Dr.Sajma: Kao doktor i čovjek smatram da u vakcinu nije trebao svinjski želatin, mogao je goveđi

Smatram da će vjerski autoriteti prihvatiti vakcinu sa svinjskim želatinom, jer se ipak spašavaju ljudski životi!

Svi se po pet puta testiraju na Koronavirus, a ko se testira na gripu?!

Među religijskim zajednicama u svijetu, posebno islamskim, postoji bojazan da bi se u vakcinama protiv koronavirusa mogli naći sastojci koji nemaju halal status.

Kako javlja AP, s obzirom na to da većina vakcina sadrži i svinjski želatin, vjerske zajednice izrazile su zabrinutost zbog sastojaka vakcine. Zbog toga je dovedena u pitanje i sama vakcinacija.

Potražili smo i komentar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini odakle su nam rekli da IZBiH u načelu nije protiv vakcine koju su odobrile struka i nauka.

– Što se tiče samog sastava nekih vakcina protiv koronavirusa, o tome nemamo pouzdanog znanja, to je nadležnost farmaceutske struke. Nadamo se, pak, da će adekvatan odgovor na ovo pitanje vrlo brzo dati muslimanske zemlje, koje će vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi.

Prema tome, iako je islamsko načelo da nužna situacija neke zabranjene stvari čini dozvoljenim, Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente sadržaja vakcine – kazali su iz IZBiH za “Avaz“.

Sastojci vakcina mogli bi predstavljati problem i za jevrejske zajednice gdje se, također, konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Gnusne uvrede za Ibrahimovića u Beogradu: Balijo smrdljivi (VIDEO)

Milan je večeras odigrao 2:2 sa Crvenom zvezdom u Beogradu, a Zlatan Ibrahimović nije ulazio …

error: Oo !!