Željena Zovko Hvali Dodika: “Nikada nije iznevjerio Hrvate niti je ratovao protiv njih!!!”

Politička analitičarka Senada Šelo-Šabić ne slaže se s izjavom Zovko o Dodiku. Ne smatra, kao ni treći gost emisije, politički analitičar Denis Avdagić, da se radi o nekom velikom zaokretu nakon Dodikove posjete Zagrebu.

– Milorad Dodik je osoba koja može provesti dogovorene odluke i nikad nije iznevjerio ono što je dogovoreno s Hrvatima – kazala je zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Politička analitičarka Senada Šelo-Šabić ne slaže se s izjavom Zovko o Dodiku. Ne smatra, kao ni treći gost emisije, politički analitičar Denis Avdagić, da se radi o nekom velikom zaokretu nakon Dodikove posjete Zagrebu. Avdagić navodi da je Dodik do sada bio persona non grata, a da ga sad, pak, primaju, ne samo predsjednik nego i premijer RH. U tom pogledu smatra da se radi o velikom pomaku.

– Što se tiče promjena u BiH, u vezi s ustavnim promjenama, mislim da sve ovo što se tamo događa, trebamo staviti u okvir predizborne kampanje. U BiH se sve zakomplicira kada dođu izbori. Tenzije su dignute. Dan prije dolaska Dodika u Zagreb, bile su diljem Republike Srpske u BiH izvješene zastave Republike Srbije. To se smatralo kao određena provokacija. To nije novost. No, smatram da to neće dovesti do nekih korjenitih promjena – kazao je Avdagić.

Budući da Hrvatska tvrdi da podržava Daytonski mirovni sporazum, onda treba razgovarati sa službenim predstavnicima institucija BiH, kazala je Šelo-Šabić.

– U ovom slučaju, praksa je kada se razgovara s BiH da se razgovara s tročlanim Predsjedništvom. Izuzimati, odnosno najavljivati razgovore s Bakirom Izetbegovićem, koji nije član Predsjedništva, ili najavljivati da se neće razgovarati sa Željkom Komšićem, ili zvati Milorada Dodika koji negira genocid, a Hrvatski sabor je usvojio rezoluciju o genocidu – izaziva razbijanje Bosne i Hercegovina, a Hrvatska tvrdi da se zalaže za očuvanje i stabilnost BiH. To su sve razlozi zbog kojih se postavlja pitanje čime je takav sastanak urodio – dodaje Šelo-Šabić.

Osim toga, podsjetla je da u BiH, osim tri naroda, postoji i četvrta kategorija, odnosno nacionalno neopredijeljeni građani.

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko podupire politiku premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića u tretiranju BiH. Komentirala je spominjanje kategorije “ostalih” u BiH. Kaže da je njih u BiH oko dva odsto.

– U posljednjih 25 godina, otkad je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, intervencijama bošnjačke politike dovedeno je do toga da Hrvata gotovo nestane u BiH, a Republika Srpska u BiH i Srbi idu Rusima. To je dovelo do nestabilnosti. Osim toga, imamo veliki utjecaj Turske, koja preko Vijeća za implementaciju mira dovodi do nestabilnosti, odnosno odluka koje uvijek prevagnu na stranu većinskog bošnjačkog stanovništva i politike koja ne ide prema pomirenju i ne vodi prema europskim integracijama. Hrvatska mora nastaviti sa politikom razgovora sa svim stranama. Ono što je novo je to da su u Zagrebu počeli uviđati da za sugovornike moramo imati i kod onih koji su do jučer bili demonizirani. U Predsjedništvu BiH, otkad su Bošnjaci izabrali Hrvatima i drugog člana Predsjedništva, s kojima ne može doći do razgovora, jer je situacija, gdje je srpski član Predsjedništva štiti hrvatske pozicije, gospodin Dodik je jedina osoba koja nije ratovala protiv Hrvata. On nema nikakvih otvorenih pitanja s Hrvatima u BiH – dodaje Zovko.

Istaknula je da u BiH “nema ljubavi, već samo interesa”.

– Morate razgovarati s onim koji može dogovorene odluke provesti na najnižu razinu. Dodik je osoba koja može takve odluke provesti i do sada nikada nije iznevjerio dogovoreno s Hrvatima, za razliku od drugih aktera koji su stvarali koalicije i išli na štetu Hrvata – dodaje Zovko.

Probleme Hrvata u Republici Srpskoj u BiH ne smatra riješenima. Kaže da se s Dodikom moglo dogovoriti da Hrvati ondje ne budu šikanirani i da je to bio slučaj s ostalim strankama koji se predstavljaju kao alternativa.

– To nije idealna situacija niti će biti dok se ne riješi konačan ustroj u BiH – dodala je.

Šelo-Šabić ne slaže se s izjavom Zovko o razgovorima s Dodikom. Smatra da je iznijela mnogo nepovezanih komentara na situaciju u BiH. Potom je Zovko odgovorila da je Dodik jedini koji nije napravio vlast koja bi išla na štetu Hrvata, piše Jutarnji.hr.

U emisiji je bilo riječi i o Dodikovom prijedlogu o ukidanju funkcije visokog predstavnika.

Izvor:slobodna-bosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Pismo majke fudbalera Mesuta Ozila koje drži na zidu: “Nisi više moj sin”

Nijemac turskih korijena Mesut Ozil jedan je od najplaćenijih fudbalera Nijemac turskih korijena Mesut Ozil …

error: Oo !!