Palestinca Osamu i njegovu porodicu u Austriji nisu željeli u komšiluku, sada su ga odlikovali u Beču

I on se našao u centru krvavih dešavanja na ulicama austrijske prijestolnice, a upravo je on bio taj koji je pružio prvu pomoć povrijeđenom policajcu kojeg su spasili Özen i Gültekin

Dva turska MMA borca Mikail Özen (25) i Recep Tayyip Gültekin (21) postali su pravi heroji nakon što su u terorističkom napadu u Beču spasili stariju ženu i pomogli povrijeđenom policajcu.

Dvojica Turaka koji žive u austrijskoj prijestolnici našli su se u samom centru stravičnog terorističkog akta koji se desio u ponedjeljak nešto iza 20 sati na Schwedenplatzu u prvom bicirku, u blizini sinagoge.

Herojstvo Özena i Gültekina nije prošlo neopaženo, a osim brojnih zahvalnica i hvalospjeva na njihov račun od hiljada korisnika društvenih mreža, njih dvojica su primili pohvale od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji im se zahvalio u telefonskom razgovoru, te kazao da je ponosan na njih i ono što su napravili.

Ipak, u cijeloj priči o dvojici Turaka i njihovom herojskom činu jedno ime se nekako izgubilo. Naime, riječ je o 23-godišnjem Palestincu koji se zove Osama Joda.

I on se našao u centru krvavih dešavanja na ulicama austrijske prijestolnice, a upravo je on bio taj koji je pružio prvu pomoć povrijeđenom policajcu kojeg su spasili Özen i Gültekin.

Joda je za Kurier ispričao kako je čuo nekoliko pucnjeva dok je radio u restoranu na Schwedenplatzu, prenosi Anadolu Agency. Nakon što je vidio ranjenog policajca odlučio ga je sakriti iza betonskog zida, te je pokušao zaustaviti njegovo krvaranje, te je poslao upozorenje policiji.

I dok je trajao krvavi pohod 20-godišnjeg Fejzulaija Kujtima, Osama je pomogao policajca prebaciti u hitnu pomoć. Bečka policija mu je odala priznanje tako što mu je dodijelila počanu medalju.

Priča o Osami Jodi ne završava se ovdje. On je član porodice koja je prilično poznata u austrijskim medijima po priči iz Weikendorfa, mjesta koje se nalazi 40-ak kilometara istočno od Beča u blizini granice sa Slovačkom.

Naime, stanovnici ovog mjesta nisu željeli njegovu porodicu u svom životnom okruženju, a tada im je rečeno da “njihov način života nije usaglašen sa zapadnjačkim”. Mladi Osama im je svojim reakcijom podijelio veliku lekciju iz ljudskosti…

Svjetlo Dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Muhamed Bešić oduševio muslimane širom svijeta: Pogledajte šta je uradio u džamiji

Mlada zvijezda Evertona i fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Muhamed Bešić miljenik je navijača. Nažalost …

error: Oo !!