Analiza Trumpova obraćanja: Ostvaruje se scenarij sudnjeg dana

Trump: Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je jutros pobjedu na predsjedničkim izborima. U normalnim izborima, to bi za svakog tko se tek probudio i uključio televiziju ili otvorio vijesti na internetu značilo da su izbori zaista gotovi i da je to proglašenje pobjede neupitno.

Ali ovo nisu uobičajeni izbori, a Trump je, što god mislili o njemu, sve samo ne uobičajen predsjednik. Prije svega, konvencionalni predsjednik, koji se drži ustaljenih normi i želi očuvati povjerenje u demokratski proces, ne bi proglasio pobjedu prije nego je zaista siguran u nju.

Trump: Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju
“Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju. Iskreno dobili smo ove izbore. Naš cilj je sada očuvati integritet naše zemlje. Ovo je velika prevara. Idemo na Vrhovni sud, ne želimo da nađu neke glasove u 4 ujutro i dodaju ih na popis. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo. Što se mene tiče, već smo dobili”, rekao je Trump u žestokom obraćanju u kojem je također ustvrdio da je prednost koju ima u ključnim državama “nemoguće uhvatiti” te da je glasanje sad stalo jer su demokrati “znali da ne mogu dobiti” i sad žele ići na sud.

“Scenarij iz noćne more”
Zanimljivo je da je njegov potpredsjednik Mike Pence odbio preuranjeno proglasiti pobjedu i pokušao ublažiti Trumpovu poruku. No, šteta je već napravljena, piše analitičar BBC-a Anthony Zurcher, opisujući to kao “scenarij sudnjeg dana” kojeg su se mnogi Amerikanci pribojavali.

“I ako dobije i ako izgubi na kraju, Trump je već bacio sjenu na izbore”, zaključuje Zurcher.

Ustvari, analitičari su ovaj razvoj događaja predviđali kao “scenarij iz noćne more” ovogodišnjih izbora. New York Times je to u svojoj velikoj analizi iz rujna to opisao upravo kao onaj u kojem u izbornoj noći prijevremeni rezultat bude išao u korist Trumpu, budući da će poštom glasati uglavnom demokratski glasači, a za prebrojavanje tih glasova bude potrebno nekoliko dana.

U tom slučaju, predvidjeli su analitičari, Trump bi mogao iste noći proglasiti pobjedu, tvrdeći da su dopisni glasovi lažni i da se radi o izbornoj prevari u režiji demokrata. Iako za mogućnost masovnog lažiranja glasova putem dopisnog glasanja nema dokaza, a sam Trump je više puta glasao dopisno u Floridi, gdje mu je prebivalište, i on i njegovi saveznici i dužnosnici poput državnog odvjetnika Billa Barra svejedno tvrde da bi se to moglo dogoditi, pozivajući se pritom na prijavljene tehničke pogreške poput onih na nedavnim stranačkim predizborima u Michiganu.

Trump je i nakon izbora 2018. sugerirao prevaru
Trump je i nakon kongresnih izbora 2018. tvrdio da se u Floridi “veliki broj glasačkih listića pojavio niotkud” nekoliko dana nakon izbora, iako se radilo o dopisnim glasovima za koje se i očekivalo da će tek naknadno biti prebrojani. Trumpovi kritičari su zbog navodnih mjera štednje koje je Trumpov direktor pošte Louis DeJoy (inače Trumpov donator u predizbornoj kampanji 2016.) uveo neposredno pred izbore već upozorili da bi čekanje na dopisne glasove moglo biti “rezultat političkog napora da se sabotira dopisno glasanje”.

Štoviše, portal Axios je u ponedjeljak objavio, oslanjajući se na izvore bliske predsjedniku, da će Trump proglasiti pobjedu u utorak navečer ako bude izgledalo da vodi, bez obzira na neprebrojane dopisne glasove u ključnim državama poput Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina. Upravo to se i dogodilo, budući da je u SAD-u trenutno još uvijek noć.

Brojanje glasova nakon dana izbora zakonito u cijelom SAD-u
“Među ostalim stvarima. Trump je upravo osigurao da će, bez obzira dobije li ili izgubi, velik broj Amerikanaca ove izbore smatrati nelegitimnima. Povjerenje u demokratske institucije vjerojatno će pasti još niže. Ekstremizam i radikalizam će rasti”, zaključila je liberalna povjesničarka i kolumnistica lista Atlantic, Anne Applebaum.

Valja svakako istaknuti i da je brojanje glasova koji su pristigli, ali nisu prebrojani na dan izbora potpuno legalno u svih 50 saveznih država SAD-a. Trump ili ne razumije ili obmanjuje javnost oko toga da se glasovi moraju prebrojati u izbornoj noći, odnosno do ponoći po lokalnom vremenu, što je demokrat i bivši profesor ustavnog prava Jamie Raskin šaljivo opisao kao “pravilo Pepeljuge”.

A u 18 američkih saveznih država po zakonu se broje i dopisni glasački listići koji su pristigli poštom nakon dana izbora. U Wisconsinu je, doduše, Vrhovni sud odbio zahtjev lokalnih demokrata da se rok za zaprimanje dopisnih glasova produlji na šest dana nakon izbora.

Index.hr

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

2000 migranata napalo policiju: Sukob zbog pogrdnih riječi o Poslaniku Muhammedu a.s.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim …

error: Oo !!