Srebrenicom odjekuju četničke pjesme, stanovnici u strahu: Jusuf Nurkić im poslao oštru poruku

Nosila ti Drina sto mudžahedina

Svaki dan…

„Ne volim te Alija

Zato što si Balija

Ova se pjesma ponovo čula u Srebrenici, bosanskohercegovačkom gradu koji je sinonim stradanja i genocida, ne samo u BiH već cijelom svijetu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ono što je posebno tužno jeste da se ova pjesma uživo pjevala u krugu pravoslavne crkve, tokom slave.

Jula 1995. godine izvršen je jedan najvećih zločina u novijoj historiji – genocid u Srebrenici koji je izvela Vojska RS, pod komandom Ratka Mladića.

Ubijeno je više od 8.000 ljudi, a hiljade se i dalje vode nestalima.

Kako navodi Damir ef. Peštalić, ovo nije prvi put da su se pjesme koje slave zločin, ubistvo, tragediju Bosne i Hercegovine, čuju 14. oktobra u Srebrenici. Tako je bilo i proteklih godina kada se, ako se prisjetimo, slavila „slava Opštine Srebrenica“.

„Ovo je zločin u nizu, a naročito je tako u zadnje četiri godine otkako su na vlasti ove strukture. Veličanje fašizma i nacionalizma, ubistva i zločina, sve što je u normalnim državama zabranjeno, u Srebrenici se dešava i koristi se jer nema zakona.

Još je veća žalost što se to dešava kod crkve i u organizaciji Crkve. Kao što rekoh, oni to rade godinama, a naglašeno je posebno u posljednje četiri“, kaže Peštalić.

Uznemiren, ali i staložen, govori kako srebrenički Bošnjaci „nismo navikli na ovo, ali slabije reagiramo jer nas niko nas ne sluša“.

O svemu se oglasio i bh. košarkaš Jusuf Nurkić koji je rođen u Srebrenici.

“Nema tmine, nema mraka u kojima bi se mogli skriti zlikovci.

Spomenik mira? Vrhunska stvar.

Žao mi je da BiH ne može barem dati sigurnost ljudima koji su preživjeli i prošli najgore… Ne osuditi ovakve postupke mogu samo nakaze”, napisao je Nurkić na društvenim mrežama.

Radio Sarajevo

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nevjerojatni Khabib još jednom oduševio borilački svijet!

Khabib Nurmagomedov je nezaustavljiv! UFC-ov prvak u Abu Dhabiju je obranio svoj pojas! > Slijedi …

error: Oo !!