Za šta je Vučić upotrijebio hadis Poslanika Muhammeda a.s.?

Vučić ističe da su te Poslanikove riječi dokaz da se u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrijednosti

U autorskom tekstu za “Alo”, Vučić je napisao “da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posjetioce koncerta u dvorani Bataklan”.

“Nikakva podjela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arap nema prednosti nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom! Bijelac nije bolji od crnca niti crnac od bijelca. Jedino što je važno je bogobojaznost i lični kvalitet. Boja i vjerovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bića su potomci Adema i Adem je, zaista, predak svih njih”, napisao je Vučić tadašnji premijer, citirajući riječi poslanika Muhameda.

– Ovo su riječi poslanika Muhameda, izgovorene mnogo prije 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima čovjeka i građanina, koja je proklamovala, suštinski, isto – da se “ljudi rađaju i žive slobodno i jednaki u pravima” – napisao je Vučić.

Vučić ističe da su te Poslanikove riječi dokaz da se u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrijednosti u Francuskoj revoluciji, nego upravo suprotno, da su, tog petka, 13. novembra 2015. godine, sve religije i sve vrijednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobođenog svake vjere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

– I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saučešća žrtvama, Francuskoj i cijelom svijetu, treba danas reći – napisao je Vučić za Alo i naglasio:

– Da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posjetioce koncerta u dvorani Bataklan!

Vučić je naveo da je “zaustaviti mržnju prvi zadatak svih nas, poslije Pariza, ali i Bejruta.

– Istovremeno, čitav svijet mora da nađe način da se izbori sa terorizmom i da osigura normalan i bezbijedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji – poručio je između ostalog Vučić.

svjetlo-dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

2000 migranata napalo policiju: Sukob zbog pogrdnih riječi o Poslaniku Muhammedu a.s.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim …

error: Oo !!