Napokon dobre vijesti: Slovenija ukida karantin – od ponedjeljka dovoljan negativan test

Danas je Vlada Republike Slovenije objavila da je donijela novu uredbu o tome kako preći granicu i najavila da će to u narednom periodu moći bez obavezne karantene.

U proteklom periodu bilo je više zahtjeva za ukidanjem obavezne karantene, za osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine. Zahtjeve su upućivali iz saveza udruženja građana porijeklom iz BiH koje djeluje u Sloveniji, a posebno su glasni zahtjevi bili iz Nezavisnog bloka, političke stranke čiji je lider Senad Šepić i koji su inicijativu za ukidanje karantene za građane BiH u Sloveniji podnijeli u Parlamentu Bosne i Hercegovine i uputili je prema vlastima u Sloveniju.

Veliki je broj radnika iz BiH koji danas rade u Sloveniji, mnogi od njih više mjeseci nisu bili u prilici posjetiti svoje porodice i kuće i ovom današnjom odlukom biće olakšano za sve njih i sigurno je da je sa oduševljenjem dočekuju.

Također, one osobe koje su rješenjem stavljene u karantenu mogu se podvrgnuti testiranju tijekom trajanja karantene.

Ako je rezultat ispitivanja negativan, nadležno tijelo u Republici Sloveniji opozvat će odluku i ukinuti karantenu.

Ova uredba mijenja pravila za određivanje karantene na temelju preporuke Evropske komisije i uvodi se narančasti popis zemalja, to su zemlje s pogoršanom epidemiološkom situacijom, zamjenjujući trenutni žuti popis.

Zemlje koje nisu na zelenom, tj. sigurne zemlje, ili crvenom popisu, tj. zemlje s lošim epidemiološkim uvjetima, nalaze se na narančastom popisu.

Ove uredbe, kako smo saznali stupiće na snagu u ponedjeljak, 28.09. 2020. godine.

U prilogu vam ostavljamo i LINK Vlade R Slovenije na kojem je objavljena ova odluka.

cazin.net

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

13 godina od kada je general Halilović prvosnažno oslobođen u Hagu!

Izvodeći samo jednog svjedoka odbrane, general Halilović je, pobjedio sve neistine ove podmetnute i montirane …

error: Oo !!