POGLEDAJTE ŠTA JE URADIO IZRAELSKI AMBASADOR KAD JE ERDOGAN POČEO PRIČATI O PALESTINI

Turska neće dati podršku nijednom izraelskom planu bez pristanka Palestinaca

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) oštro je kritikovao Izrael zbog čega je ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan napustio salu.

Erdan je napustio salu dok je Erdogan u video poruci povodom 75. godišnjice Generalne skupštine UN-a govorio o izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja prema Palestincima, prenosi Anadolija.

Erdogan je u dijelu obraćanja o Palestini podsjetio da Izrael i dalje nastavlja sa nasrtajima i nasiljem protiv svetog grada Jerusalema.

– Palestinski narod se više od pola vijeka odupire izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja. Kada je odbijen dokument o predaji koji su palestinskoj strani pokušali plasirati pod nazivom “sporazum vijeka”, tada je Izrael ubrzao napore da pomoću svojih saradnika tvrđavu osvoji iznutra. Turska neće dati podršku nijednom planu koji nema pristanak palestinskog naroda – rekao je Erdogan.

Istakao je da su neke zemlje u regiji pružile podršku Izraelu čime su otvoreno prekršile osnovne norme međunarodnog prava.

– Zemlje koje su izjavile da namjeravaju otvoriti ambasade u Jerusalemu, suprotno rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnom pravu, time samo dodatno komplikuju sukob. Palestinsko pitanje može se riješiti uspostavljanjem nezavisne i suverene palestinske države sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom na osnovu granica iz 1967. godine. Traženje drugih rješenja je uzaludan, jednostran i nepravedan postupak – kazao je turski predsjednik.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Azerbejdžanska vojska oslobodila još 21 selo od Armenaca. Vojnici u mesdžidu, ispred mihraba zatekli svinje / Video

Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 21 selo i jedno naselje od armenskih snaga, objavio je …

error: Oo !!