IZRAELSKI GENERAL TRAZI ZABRANU ULASKA HRANE I VODE U GAZZU. UMRITE OD GLADI ILI SE PREDAJTE!

Eiland, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost izraelske vlade, tvrdi da Gazzu treba smatrati neprijateljskom ‘državom’

General-major izraelske vojske Giora Eiland je pozvao da se spriječi ulazak hrane i vode za skoro 1.8 miliona palestinskih stanovnika, što predstavlja veliki ratni zločin i tačnije politiku ‘umrite od gladi ili se predajte’, politika koju su Sjedinjene Američke Države osudile kada je korištena u Siriji.

Eiland, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost izraelske vlade, tvrdi da Gazzu treba smatrati neprijateljskom ‘državom’.

„Uzimajući u obzir da je Gazza zapravo država koja je u vojnom sukobu sa nama, ispravan način da se izvrši pritisak na njih je da se potpuno zabrani isporuka zaliha iz Izraela u Gazzu, ne samo električne energije i goriva, već i hrane i vode“, napisao je on u članku na internet portalu na hebrejskom jeziku, Mako.

„Država ne može istovremno napadati i hraniti neprijatelja dok on puca na vas, jer to drugoj državi daje prostora za odmor, i ponovo se vraćam na Gazzu kao zemlju jer tamošnji režim podržavaju njegovi stanovnici“, dodaje Eiland.

Izgleda da Eiland vjeruje da će fikcija gdje je Gazza suverena ‘država’ na neki način umanjiti krivicu za ono što bi predstavljalo ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

U skladu sa članom 55. Četvrte ženevske konferencije ‘okupirajuća Sila je dužna da osigura snabdijevanje stanovništva životnim namirnicama i ljekarskim potrebama; ona je naročito dužna da uveze životne namirnice, medicinski materijal i sve ostale potrebne predmete kad izvori na okupiranoj teritoriji nisu dovoljni“.

Prema međunarodnom pravu, ‘povlačenjem’ Izraela iz 2005. godine nije završena njihova vojna okupacija teritorije jer je Gazza ostala pod ‘efektivnom kontrolom’ Izraela.

Ipak Izrael već dugo vremena krši svoje obaveze namjernim ograničavanjem osnovnih potreba stanovnika Gazze i namjerno uništava njihove izvore hrane, uključujući obradivo zemljište, peradarske i mliječne farme.

Dok prijedlog Eilanda poziva na presijecanje svih dotoka hrane i vode, tačno određujući unos hrane Palestinaca u Gazzi da bi se postigao politički cilj, što je svakako već dugo stvarna politika izraelske okupacije.

Izraelski namjerni napadi na civilnu infrastrukturu Gazze doveli su do katastrofe u snabdijevanju vodom.

Izraelska brutalna opsada je upravo ono protiv čega se bori palestinski Pokret otpora Gazze.

Moguće genocidne namjere

Eiland je nedavno tvrdio za Yediot Ahronoth, najtiražnije izraelske novine, da cijeli narod Gazze, jer je izabrao Hamas, ‘treba okriviti za postojeću situaciju kao što su to bili stanovnici Njemačke jer su izabrali Hitlera za svog vođu i platili su visoku cijenu zbog toga, i to s pravom’.

Poziv generala Eilanda, koji se može smatrati poticajem na genocid, kao i na ratne zločine i zločine protiv čovječanstva, je najnoviji poziv izraelskih vođa na istrebljenje.

Moše Feiglin, potpredsjednik Knesseta, izraelskog parlamenta, na primjer, je nedavno pozvao da se stanovništvo Gazze preseli u koncentracione logore i protjera kako bi se Gazza naselila Jevrejima.

Politika koju je koristila sirijska vlada

Vlada SAD-a, glavni sponzor Izrael, nije objavila nikakvu kritiku Eilandovog prijedloga, niti je poduzela bilo šta da se okonča izraelska opsada. Međutim, ona je politiku ‘umrite od gladi ili se predajte’ smatrala teškim krivičnim djelom kada se koristila nad područjima koje su kontrolisali opozicionari sirijske vlade.

To je bio slučaj na nekoliko područja uključujući izbjeglički kamp Jarmuk u Damasku, za koji je Amnesty International naveo da je sirijska vlada koristila ‘izgladnjivanje kao ratno oružje da bi ostvarila svoje ciljeve’.

Prošlog mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo rezoluciju tražeći da sve ‘sirijske strane koje učestvuju u sukobu’, uključujući vladine i opozicione grupe, ‘omoguće trenutnu i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći direktno svim ljudima širom Sirije’, momentalno ‘uklanjajući sve prepreke za pružanje humanitarne pomoći’.

Nasuprot tome, tzv. ‘međunarodna zajednica’ na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, podržava i opravdava izraelsku opsadu Gazze već gotovo osam godina.

Autor: Ali ebu Nimah

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Gdje je nestala humanost: Današnji prizor iz kampa “Lipa”..(FOTO)

Svakodnevnica migranata na “Lipi”: Kupanje u potoku na temperaturi ispod nule Tužan odraz Lavlija Pasina …

error: Oo !!