Hamdija Lipovača pravosnažno osuđen, mora vratiti Gradu Bihaću skoro 50 hiljada KM

Hamdija Lipovača pravosnažno osuđen, mora vratiti Gradu Bihaću 48.000 KM

Kantonalni sud u Bihaću je ujedno uvažio žalbu Grada Bihaća te preinačio prvostepenu presudu tako da je osuđenog Lipovaču obavezao da na ime naknade štete Gradu Bihaću isplati blizu 48.944,65 KM.

Podsjećamo, KT USK je 20. juna prošle godine, protiv Lipovače podiglo opt*žnicu, tereteći ga da je kao službena osoba, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti i uzrokovao imovinsku štetu od preko 10.000 maraka.

On je 7. januara 2009. godine, u svojstvu načelnika Općine Bihać, bez prethodno provedenog postupka javne nabavke, sa izvjesnom kompanijom Kentrik Europe B.V. zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać, te istog dana, donio zaključak o prijenosu sredstava na ovu firmu u visini od skoro 49 hiljada maraka.

Time je pre*ršio odredbe Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, jer Općini Bihać nije osigurao izradu tenderske dokumentacije, u kojoj bi se utvrdile činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu budućeg poslovnog partnera, njegovoj organizacijskoj i tehničkoj osposobljenosti, mogućnosti izvršenja navedene usluge, te postupak kojim bi ponuđač dostavio garanciju za danu ponudu i ispunjenje ugovorne obaveze odnosno izvršenje plaćenih usluga.

Isto tako ni na koji drugi način nije osigurao da se u ugovoru precizno navedu obaveze druge ugovorne strane u pogledu R0K0VA izvršenja naručenog posla i načina ulaganja novca.

Svjestan svih učinjenih PR0PUSTA, pristao je na P0SLJEDICE, a jedna od njih je da Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu.

buzimska-hronika

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Otac četvero djece kojima je majka umrla, mora u zatvor zbog sječe šume. “Gdje ću smjestiti djecu dok to ne odslužim?!”

Samohrani otac četvero djece Elvedin Ahmetović iz Grabovaca kod Velike Kladuše, kojem je supruga Indira …

error: Oo !!