Od Afganistana do BiH sa nepokretnom sestrom na leđima

Sestre mu nisu teret, ali apelulje na domaće institucije da mu pomognu

Otkad se zvanične zabilješke vode u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 90.000 migranata, koji su na svom putu do boljeg života i bijega od rata prešli preko trnja i kamenja.

Taj put za mnoge od njih još uvijek nije završen.

Među njima su i Junus Zazai iz Afganistana i njegova nepokretna polusestra Durdana. Putujući “balkanskom rutom” junuz je svoju sestru bukvalno nosio na leđima, ali su sada “zapeli” u Bosni i Hercegovini, te ne mogu da nastave svoj ka Francuskoj gdje su se zaputili.

Kako piše “Oslobođenje”, njih dvoje su deset puta pokušali da pređu granicu i uđu u Hrvatsku, odnosno na teritoriju Eli, ali u tome nisu uspjeli. Kada ih graničari primjete Junus i Durdana nisu u stanju da bježe, pa budu vraćeni u hotel “Sedra” kod Cazina, gdje i danas borave sa drugim migrantskim porodicama.

“Mi smo pobjegli iz Afganistana, gdje je jako teško živjeti. Nema škole, nema posla, nema novca, nema hrane. Talibani i islamski ekstremisti su svugdje, to nije život za nas i mi želimo da odemo što dalje”, priča za pomenuti list dvadesetjednogodišnji Junus.

Kako dodaje, njihova destinacija je Francuska gdje žive roditelji nepokretne djevojčice. Junusovi roditelji su i dalje u Afganistanu, gdje vjerovatno s nestrpljenjem očekuju vijesti od sina.
Sa Junusom i Dardanom je i djevojčicina rođena sestra Amina.

“Nikad se ne bih odvajao od Durdane, ona treba moju pomoć”, kaže ovaj hrabri mladić.

Zaključio je da mu sestre nisu teret, i zamolio da se nadležnim institucijama prenese apel da im pomognu da stupe u kontakt sa Durdaninim roditeljima, ne bi li neko od njih došao po njih.

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ministarstvo odbrane BiH pred sudom zbog zabrane nošenja mahrame pripadnici OS BiH Emeli Mujanović

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i …

error: Oo !!