PODIJELI SA DRUGIMA I ZARADI SEVAP: POZIV NA POST U SUBOTU, 29. AUGUST 2020.

Onaj ko isposti ovaj dan ima nagradu, inšallah, i brišu mu se grijehe za prethodnu godinu

Poštovana braćo i sestre, podsjećamo vas da je u subotu, 29. august 2020.g., deseti dan mjeseca muharrema , tj. dan Ašure, i da onaj ko isposti taj dan ima ogromnu nagradu, inšallah. Na svakom je da se trudi i da sebe i svoje ukućane podstakne na post ovog dana, jer prenosi Ebu Katade, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan o postu dana Ašure pa je rekao: ‘Briše grijehe počinjene prethodne godine.” (Muslim)

Iz ovog hadisa vidimo da je pripremljena velika nagrada onome ko ovaj dan provede u postu. Pored posta dana Ašure, desetog dana muharrema, lijepo je postiti i deveti dan, zbog riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ako dočekam narednu godinu, postit ću i deveti dan.” (Muslim) Na osnovu ove predaje, imam Šafija, Ahmed i Ishak rekli su da je pohvalno postiti i deveti i deseti dan muharrema, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postio deseti dan, a imao je namjeru da naredne godine posti i deveti.

Neke slabe i lažne predaje o muharremu i postu dana Ašure

”Ko bude postio posljednji dan mjeseca zul-hidždžeta i prvi dan mjeseca muharrema, taj je zapečatio godinu sa postom i otpočeo dolazeću godinu sa postom. To mu je iskup od grijeha za pedeset godina.” (Lažna predaja u čijem se lancu prenosilaca nalaze dva lažova Herevi i Vehb)

”Ko isposti Ašuru bit će mu upisano kao da je klanjao i postio sedamdeset godina. Dat će mu se sevap deset hiljada meleka i sevap sedam nebesa. A kod koga bude iftario vjernik, kao da je kod njega iftario ummet Muhammeda. Ko nahrani gladnog tog dana, kao da je nahranio siromahe ummeta, a ko pomiluje jetima po glavi, povećat će mu se za svaku dlaku stepeni u Džennetu.” (Lažan hadis u čijem se lancu prenosilaca nalazi Habib b. Ebu Hubejj koji je lažov)

”Nuh, alejhis-selam, iskrcao se na dan Ašure na brdo Džudijj, pa je postio taj dan i naredio je post onima koji su bili sa njim.“ (Slab hadis u čijem se lancu prenosilaca se nalazi Osman b. Metar)

”Niko neće zaplakati na ovaj dan zbog ubistva Husejna a da na Sudnjem danu neće biti sa odabranim poslanicima.” (Ova je predaja lažna, kao i druge predaje koje govore o naricanju u ovom danu)

Neophodno je znati da nema posebnog ibadeta na dan Ašure, izuzev posta. Nije propisano taj dan obavljati posebne namaze na kojima se uči po stotinu puta Ajetul-kursijja, niti provoditi noći u igri i zabavi, niti oplakivati Husejna, kao što rade rafidije – šiitska sekta. Ono što je vjerodostojno preneseno jeste samo post desetog dana muharrema.

Iz teksta: U susret mjesec muharremu – Sead Kumro

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Post 10 Muharrema

Najbolji post poslije mjeseca Ramazana je post koji ubrzo slijedi. Ko ovaj dan posti Allah mu briše grijehe iz prošle godine:

Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi od …

error: Oo !!