Jelo Asura
JeloAsura

Kako napraviti ašuru, jelo koje simbolizira zajedništvo i raznovrsnost (RECEPT)

Ašura je slatko jelo koje se spravlja od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj. S obzirom na to da muslimani danas obilježavaju Dan ašure, donosimo recept za ovo jelo.

Ašura može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda… Od začina, možete koristiti: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer…

Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće.

Ovo jelo se kuha satima, a na kraju se dodaju začini. Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci s jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa.

Simbolika ašure

Simbolika ašure se vezuje za poslanika Nuha a.s. a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa.

Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo do ostataka namirnica i sve to međusobno nesebično podijelili.

radiosarajevo.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!