ZenidbaMatura
MaturaZenidba

Ženidba, matura, ili svakodnevne griješne misli???

Savjeti kako da se riješite nemira s kojim se svaki muslimanski mladić suočava:

Prolazim kroz period u mom životu u kojem osjetim da mi hormoni rade sve više i više bez moje kontrole…
Ne može proći ni jedan dan, a da nemam seksualne misli…

Pitanje: Prolazim kroz period u mom životu u kojem osjetim da mi hormoni rade sve više i više bez moje kontrole do stepena kada ne može proći dan a da ja nemam seksualne misli, i pokušavam da se borim protiv ovoga, ali se osjećam slabim i bespomoćnim većinu vremena. Roditelji me neće pustiti da se oženim prije iduće godine, nakon što maturiram. Koliko sam ja griješan radi ovih misli? Molim Vas, predložite mi način na koji mogu riješiti ovaj problem.

Odgovor (Rijad al-Musajmiri, profesor na univerzitetu u Rijadu) :
Možda biste trebali da ubijedite svoje roditelje da nađu pobožnu ženu za Vas. Možda biste trebali reći svojim roditeljima za Vašu potrebu za brakom.

Ovo je najbolje rješenje. U međuvremenu, čekajući ovaj razvitak događaja, evo nekih pomoćnih metoda kako da se riješite nemira s kojim se svaki musliman suočava pokazujući strpljenje i očekujući Allahovu nagradu.

1. Povećajte broj obavljenih dobrovoljnih namaza, poput sunnet namaza, Duha namaz i Lejl namaz.Više obratite pažnju na dovu dok klanjate, tražeći od Allaha da Vas uputi na pravi Put, da Vas štiti i da učini da budete sigurni.

Ima mnogo dova koje je učio Poslanik s.a.w.s.. Vi biste ih trebali naučiti napamet i koristiti ih s vremena na vrijeme dok ste sami.

Štaviše, post kad god je to moguće ostavlja posebne efekte na loše ponašanje i kontroliše požudu. Post otklanja uznemirujuće misli i njeguje one plemenite.

2. Čitaj više Kur’an sa prijevodom. Možda biste trebali koristiti prijevod kur’anskog teksta ako ne znate Arapski jezik.

3. Pozovite druge Allahu djelotvornije unutar vlastite kuće i na obližnjim islamskim mjestima To će povećati Vaš iman i spriječiti zle sklonosti.

4. Čitajte i učite dok sjedite zajedno sa svojom porodicom ili u društvu drugih ljudi. Izbjegavajte samoću kako biste spriječili da šejtan umetne loše misli u Vaš um.

5. Uvijek se držite podalje od stvari koje Vas mame, poput televizijskih emisija, muzike, nepotrebnih izlazaka, gledanja časopisa, čak i ako ne djeluju opasno i seksualno.

6. Iskoristite svoje vrijeme povećavajući znanje o islamu. Posjećivanje kvalitetnih islamskih stranica poput ove, koje su namjenjene da ojačaju bratstvo i solidarnost među muslimanima, da šire poruku Muhammeda s.a.w.s. po cijelom svijetu, i da savjetuju muslimane. Ljudi koji su zaduženi za ovaj web-site Vam žele dobrodošlicu kao stalnom gostu.

Niste grješni jer imate takve misli, ali Vas savjetujem da ih pokušate kontrolisati i da im ne dopustite da one Vas kontrolišu. Ako dopustite da Vam se takve misli motaju po glavi može doći do situacija koje ne bismo željeli.

Molim Uzvišenog da Vas zaštiti i da Vas učvrsti i učini postojanim u vjeri.

Izvor:http://en.islamtoday.net/node/1517
Odgovorio: Rijad al-Musajmiri, profesor na univerzitetu u Rijadu / islam-iman

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Milioneru koji je donirao djeci sa invaliditetom kolica, potekle suze kada mu je jedan dječak uputio ovu poruku:

Iz tog odgovora naučio sam značenje istinske sreće i on je u potpunosti promijenio moj …

error: Oo !!