Ovako će se klanjati bajram namaz. Obratite pažnju kada treba doći na bajram i šta prije toga uraditi!

Saopštenje Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je danas instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.

Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.

Još jednom su pozvani svi oni iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.

Tog dana, sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Iz Kancelarije reisu-l-uleme su saopćili kako se neće organizirati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.

bhdijaspora.net

Budi prvi i podijeli ovo saopstenje!

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

ZAŠTO SE UČENJACI RAZILAZE PO TOM PITANJU DA LI JE MUKABELA NOVOTARIJA ILI NE? KOJE DA SLIJEDIMO?

Da li je učenje mukabele novotarija, ili NE? PITANJE: Esselamu alejkum. Slušao sam vaše predavanje …

error: Oo !!