Ajet Savjet
AjetSavjet

Ajet o onima koji ne vole da se savjetuju

Za one koji ne žele slušati savjete

,,O narode moj, prenio sam vam poslanicu Gospodara vašeg i opominjao vas, ali vi ne volite one koji opominju.“ (El-E’raf,79.)

Ružan je znak kad neko ne voli da se opominje i savjetuje, jer Allah kaže da opomena koristi vjernicima. Znači, ko ne voli opomenu – loš je insan i musliman. Prijašnji narodi znali su uši začepljati, kako pejgamebere ne bi slušali.

Mušrici bi galamili kako bi učenje Kur’ana jendisali. Kome je krivo kad ga neko opomene ili mu savjet dadne, znači, taj kod sebe nema nikakovg hajra, tamam da je doktor nauka. To bi mogli nazvati super šejtanlukom.

Završićemo sa primjerom koji će biti dovoljan onome ko imalo pameti ima. Naime, za vrijeme Ebu Bekra desila se jedna dženaza. Kad su mejita spustili u mezar, ugledali su zmiju koja je stajala iznad glave mejjita.

Ebu Bekr je uzeo kamen da je ubije, a ona je Božijom dozvolom progovorila: “Ne diraj me, ja nisam ništa kriva. Ja sam zadužena da ovog umrlog kažnjavam do Sudnjeg dana.

Onda je Ebu Bekr upita: ,,A šta je toliko zgriješio, pa da ga toliko kažnjavaš?“ Zmija odgovori: ,,Nije klanjao, nije zekat doavao i nije volio slušati uleme.“ To je to.

Ljubav u okrilju Kur’ana – Hfz Husejn Čajlaković

www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tuzla: Masallah, žena na autobuskoj stanici obavlja namaz (Video)

Video snimljen ispred SKPC Mejdan u Tuzli, na autobuskoj stanici koja se nalazi neposredo do …

error: Oo !!