ImeMuhammedIzrael
ImeMuhammedIzrael

Kako je moguće da je najčešće ime u Izraelu među novorođenčadima Muhammed

Službena izraelska internetska stranica objavila je da je najčešće ime u Izraelu među novorođenčadi Muhamed,

ističući kako je 18% stanovništva muslimana.

Na službenoj izraelskoj internetskoj stranici, na arapskom jeziku, objavljeno je da u Izraelu živi više od 1,5 miliona muslimana.

Broj muslimana u Izraelu, do kraja 2015. godine, iznosio je 1,448 miliona, što čini oko 18% ukupnog stanovništva Izraela. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj muslimana u 2015. godini, povećan je za 34,2 hiljade u odnosu na 2014. godinu, što je slično stopi rasta u odnosu na 2013. godinu.

Primjetno je da je godišnja stopa rasta muslimanskog stanovništva ipak u opadanju. Tako je stopa rasta muslimanskog stanovništva u 2000. godini, iznosila 3,8%, a 2015. godine, 2,4%. Doduše, još uvijek je stopa rasta muslimanskog stanovništva u Izraelu najveća u odnosu na druge. Stopa rasta jevrejskog stanovništva iznosi 1,9%, Druzi 1,4% i kršćani 1,5%.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se broj rađanja među muslimanskim ženama u Izraelu stalno smanjuje i da vrlo malo premašuje broj rađanja kod jevrejskih žena u Izraelu. Tako je u 2005. godini stopa rađanja među muslimanskim ženama iznosila 3,3 djece po ženi, što je nešto više u odnosu na jevrejske žene kod kojih je stopa rađanja 3, 1 djece po ženi. Indikativno je da su podaci i procenti o rađanju muslimanskih žena u Izraelu viši nego u arapskim zemljama: Saudijska Arabija – 3,0, Alžir – 2,7, Turska – 2,1, Tunis – 2,0 i Liban – 1,5.

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Vlasnik Pennyja Mesud Hrbat gradi džamiju Mesudiju u Sarajevu vrijednu 600.000 maraka

Naselje Rječica na području sarajevske općine Novi Grad dobit će džamiju Mesudiju, a investitor projekta …

error: Oo !!