Sa Dusom Curice
SaDusomCurice

Ja sam muslimanka, ona od prije 25 godina. To nikad niko promjeniti neće

Nešto kontam petak danas, lijep dan… Milina neka, ja na terasi kahvica pa ono ko biva hoću da dokučim mentalitet ovog našeg naroda. Koliko god se trudila ne ide, jok.

Evo baš sad razmišljam šta znači biti musliman danas , šta je to značilo juče ( prije 25 godina) ,a šta će tek značiti…

Mah, mislim što mi treba da uopće razmišljam o tome pa jel, ali ostanem još uvijek iznenađena kad pročitam, čujem ili vidim našu raju danas čime svoj lijepi mozgić zamaraju.

Mogu vam reći prije 25 godina bila sam curetak, curica od nekih 9 godina , nažalost tad je i rat bio,mnogo ružnih stvari se doživjelo ali ja pamtim i mnoge lijepe stvari. Pamtim kako je tad u ratu bilo najljepše biti musliman.Kako ovo zvuči tužno Bože mili…Ali isto toliko je i istinito.Pune kuće merhameta,pune džamije vjernika, pune duše insanluka…I niko te bolan ne pita imaš li nemaš li…Ma ništa nikoga briga nije, svi samo subhanaju , šućuraju Bogu na svakom novom danu i na onoj mrvi hljeba što On od milosti svoje podari.

Kako mi je lijepo bilo biti muslimanka tada , tad sam i počela o hidzabu razmišljati, tad sam dane u džamiji provodila, tad sam svoju vjeru doživjela i osjetila u srcu i hvala Allahu i dan danas taj osjećaj u meni živi. A onda sam porasla u djevojku pa ženu …Danas kad osjećam se ponosno zbog svega , kad osjećam se jačom nego ikad prije danas čini mi se moram snažno i hrabro istupiti pred svima i reći : Muslimanka sam znate li da to znači slobodna biti , žena sa stavom , žena koja hoće iskazati svoje slobodoumlje bez straha od bilo koga , muslimanka sam imam pravo da radim, zarađujem, da stvaram ideje i realizujem ih , da učim i izučavam, i imam pravo da griješim! Muslimanka sam a to znači robinja Allahova a ne robinja ljudi.

Ja svoju vjeru tako doživljavam, tako je živim.

Ali jok, gdje ćeš tako jer naš narod misli (danas to misli, prije 25 godina nije se tako mislilo) ako si musliman ne smiješ : Imati posao( živi od milostinje) , ne smiješ imati auto( odakle ti lova) , ne smiješ biti niko i ništa ( jer moraš biti sirotinja i ovisiti o drugima ako hoćeš da pred svijetom budeš dobar musliman), ne smiješ pričati, ne smiješ se pokazivati, iskazivati ….

Da vam ne pišem šta se sve još ne smije, trebalo bi mi do sabaha vakta.

Danas biti musliman bome je teško, teže nego ikad prije …Narod se osilio, svega se ima samo duše nema. Pa od pasijaluka samo jedni drugima mahane traže, kao najmanji vid zla… Eeee a kako će tek u budućnosti biti teško musliman biti…

Kako raste oholost među svijetom, još se više povećavaju “uvjeti i zahtjevi” pravog muslimanstva.

Ja sam muslimanka, ona od prije 25 godina, sa dušom curice od 9 godina i tijelom žene od 34 godine. To nikad niko promjeniti neće.

Molim Allaha s.w.t.a. da našu setru Razu nagradi za svaki hajr koji čini na polju da’we.

Razo <3

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!