NajvrjednijiNamaz
Namaz obavljen pokraj Kabe

Namaz koji vrjedniji više od svih namaza obavljenih u periodu čak 50 godina:

U vjerodostojnim hadisima Allahovog Poslanika a.s., je potvrđena vrijednost ove nagrade

Nedavno dok sam bio na jednom od putovanja upoznao sa jednog mladića s kojim sam razgovarao o odlasku na umru. Kada sam mu spomenuo da prilikom obavljanja umre i posjete Mekki, čovjek ima priliku da klanja namaz kod Kabe koji je vrijedniji od stotinu hiljada namaza obavljenih na nekom drugom mjestu, bio je iznenađen. Jednostavno nije mogao da povjeruje da jedan namaz u Mekki u Časnome Haremu toliko vrijedi.

Ovaj događaj me ponukao da napišem tekst o vrijednosti namaza u Mekki.

Naime, u vjerodostojnim hadisima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je potvrđena vrijednost ove nagrade.

Džabir radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Namaz u mojoj džamiji (u Medini) bolji je od hiljadu namaza obavljenih u drugim džamijama, a namaz u El-Mesdžidul-haramu (u Mekki, kod Kabe) bolji je od sto hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu.” (Ahmed, šejh Albani i mnogi drugi učenjaci ovaj hadis smatrali su vjerodostojnim. Vidjet: Irvaul-galil, 4/341.)

Nakon ovog hadisa dolazimo do računice da jedan namaz obavljen u Mekki vrijedi više od svih namaza obavljenih u periodu većem od pedeset godina u kojima čovjek klanja pet dnevnih namaza u nekom drugom mesdžidu.

Nakon što ovo saznamo, zar je moguće da damo prednost posjeti bilo kojeg drugog mjesta na svijetu nad posjetom Mekki i namazu u Časnom haremu Kabe?!

Smatram, kada bi čovjek kupio avio kartu, bez obzira koliko daleko od Kabe živio, i posjetio Mekku i tom prilikom klanjao samo jedan namaz u Haremu Kabe, njegovo putovanje bi bilo više nego isplativo, a da ne govorimo o tome da prilikom bilo koje posjete Mekki insan klanja više namaza.

Allaha molim da u naša srca usadi ljubav prema Mekki, da ničemu ne dajemo prednost nad time, da nama olakša da posjetimo Mekku i da klanjamo makar jedan namaz u Časnom Haremu Mekke.

Amin

(Napomena: Klanjanjem namaza u Haremu Kabe ne spada obaveza sa čovjeka da klanja obavezne namaza tokom svakog dana. Ovo spominjem jer sam čuo da postoje oni koji misle da onaj ko klanja tamo, nije obavezan da klanja narednih pedesetak godina. To je zaista više nego smiješno i naravno neutemeljeno.)

MR. ELVEDIN PEZIĆ

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ko je od vas na bajram otišao pješke, a ne prevoznim sredstvom? Pročitajte propise!

Da li ste znali ovo o propisima Bajrama? Priredio: Elvedin Pezić 1- Da li ste …

error: Oo !!