NedostatakLjubaviUZivotu
HaramVeze

Sve dove mi se primaju osim jedne… Nedostaje mi ljubav u životu

Ostavila mladića jer nije htjela haram vezu…

PROBLEM: Es-selamu alejkum! Poštovani, vidim da više ne primate pitanja, ali mnogo bi mi značilo kada biste mi pružili savjet. Ostavila sam mladića jer nisam htjela haram vezu. Posvetila sam se vjeri, svjesna sam Allaha u potpunosti, ibadetim i molim Ga za ono što mi treba. Vjera me preporodila, osjećam se tako čistom iznutra. Svaku dovu koju Allahu uputim, On mi usliša, elhamdulillah. Nerješive probleme Allah mi riješi. Sve dove mi se primaju osim jedne… Kada sam prekinula vezu sa svojim tadašnjim mladićem, imala sam oko dvadeset godina. Sada imam dvadeset četiri. Problem je što je i dalje taj mladić u mojim mislima, ne zato što to želim, već zato što nisam uspjela nikog drugog naći. Čak i ako s nekim mladićem počne neko upoznavanje, nakon određenog vremena on nestane. Godine mi prolaze, ja stojim na istom mjestu. Kao da vrijeme prolazi pored mene. Teško mi bude, guši me sve to, a ne znam razlog.

Otišla sam jednoj hadžinici koja kao čita iz neke knjige. Ne daje hamajliju samo kaže šta treba učiti, što mi je bilo uredu. Rekla je da je djevojka tog mladića sva sredstava koristila da ga sačuva i da mu je nešto napravljeno. Meni je rekla da sam pod baksuzlukom. Strah me je godina i bojim se da ću ostati sama jer vrijeme prolazi. Ponekad sam jako nervozna, tužna i izgubljena. Ali znam da Allah od planine prašinu pretvara i da određuje da se dogodi i ono što se nama čini nemogućim. Da li me je Allah sačuvao sve ove godine i približio Sebi, a dovu odložio za pravo vrijeme, ili možda na meni i ima nešto kvarno, a za to i ne znam? Allah vas nagradio za savjet!

SAVJET: Alejkumus-selam! Draga sestro, raduje nas to što si odlučila da nam pišeš i pokloniš svoje povjerenje. Nadam se da mi nećeš zamjeriti ako ti kažem da ne vidim mnogo veliki problem kod tebe. Vjerujem ja da tebe muči to što si trenutno sama i da bi voljela da svoj život dijeliš sa hairli supružnikom, ali znaj da Allah sve u svoje vrijeme šalje i tako će, naravno, biti i u ovome slučaju.

Ono što je najvažnije, a ti to imaš, jeste vjera u Gospodara svjetova i imaš na svojoj strani Onoga koji ima moć da zbog jedne iskrene dove, molbe, promijeni ljudsku sudbinu, a On će dati samo ono što je najbolje za tebe. Ti si vjernica, mu’minka, ti si ona koja svoje čelo spušta na sedždu pred Uzvišenim, i to je naš najvažniji zadatak na ovome svijetu, baš kako Allah u Kur’anu kaže: “Džine i ljude stvorio sam samo zato da Mi se klanjaju” (Ez-Zarijat, 56).Ti si u najvažnijem zadatku uspješna, elhamdulillah. Ne dozvoli šejtanu da izaziva očajanje kod tebe. Nemaš pedeset pet godina, već dvadeset četiri.

Mlada si i bit ćeš još godinama, ako Bog da, a Allah je Onaj koji mijenja naše stanje preko noći. Osloni se na Njega uz iskrenu dovu, predaj srce Njegovoj volji i On će odrediti samo ono što je dobro za tebe i tvoju vjeru, isto kao što je to činio i prije. A taj mladić je tebi, Allah najbolje zna, još uvijek iskušenje dunjalučko. Budi odlučna da pobijediš i ovaj put i ostaviš ga u prošlosti, jer tamo i pripada. Jednom mi je jedna divna osoba rekla: “Uzrok gotovo svake naše tuge jeste sjećanje na prošlost, a uzrok svake naše brige jeste razmišljanje o budućnosti.” To je to! Živi u sadašnjosti, u ovom trenutku i živi ga kao da je zadnji, na način kako je Milostivi zadovoljan.I još jedna stvar. Ta “hadžinica” kojoj si išla je osoba koja laže, te je očito sihirbaz i najobičnija gatara koja ljude vodi u zabludu. Ne vjeruj joj ni jednu jedinu riječ i iskreno se pokaj Allahu što si je posjetila i povjerovala njenim lažima.

Očito da šejtan ne miruje i da želi ponovo da te približi onome koji je loš i za tebe i za tvoju vjeru.

Ne dozvoli mu to! Ti si mnogo vrednija od toga i zaslužuješ puno bolje.Allah da te učvrsti na putu dobra i sačuva od svakoga zla! Allah da ti podari hairli muža, koji će ti biti podrška na putu ka Džennetu, kao i ti njemu!

Ummu Sara Žužić

muslimanka.org

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!