Par Kuranskih Prica za djecu
Pa rKuranskih Prica

Pet kur’anskih priča koje su odlične za djecu

Istinite i poučne priče za djecu različitih uzrasta

Iako sve priče u Kur’anu nose izvanredne životne lekcije, neke od njih su posebno korisne za djecu jer nose zabavno i inspirativno iskustvo za njih, a mogu shvatiti i osnovnu poruku koju ta priča nosi. …Priče iz Kur’ana su odlične jer, za razliku od većine dječijih priča, one nisu izmišljene, a u isto vrijeme pričamo svojoj djeci priče iz Kur’ana što im daje motivaciju da budu bolji muslimani.U nastavku se nalazi mojih pet omiljenih kur’anskih priča koje su odlične za djecu.

1. Priča o Jusufu, a.s.: Zbog mnogobrojnih poruka koje u sebi nosi, ovo je odlična priča za djecu bilo kojeg uzrasta. Djeca, kao i odrasli, obično vole drame, a u priči o Jusufu, a.s. ih ima na pretek, od ljubomore njegove braće, zavjere protiv njega i bacanja u bunar, što čini ovu priču punom zapleta i odličnom prilikom za učenje o strpljenju i oprostu.

2. Priča o Sulejmanu, a.s.:Poznato je da je poslanik Sulejman, a.s., bio jedan od najmoćnijih kraljeva i poslanika ikada. Osim što je imao ogromno kraljevstvo, krasila ga je još jedna nevjerovatna i jedinstvena osobina: imao je kontrolu nad džinnima i razumio je jezik životinja. Priča o mravima koja se spominje u Kur’anu je odlična za malu djecu.

3. Kazivanje o Junusu, a.s.:Ovo je još jedna fascinantna priča u kojoj će djeca mnogo uživati i naučiti lekciju o priznavanju grešaka i povratku Allahu.

4. Priča o poslaniku Ibrahimu, a.s.:Otkako sam prvi put čula za priču poslanika Ibrahima, zaljubila sam se u njegovu ličnost i kvalitete. Nepokolebljiva hrabrost poslanika Ibrahima protiv vlastitog oca i ostalih ljudi je dokaz potpunog povjerenja u Allaha, što čini njegovu priču jedinstvenom. Ovo je još jedna divna priča koja uči djecu da se oslanjaju samo na Allaha i da se bore za ono što je ispravno bez obzira na to ko je na suprotnoj strani, što čini ovu priču posebno značajnom za stariju djecu.

5. Kazivanje o Uzeiru, a.s.:Ovo je još jedna zanimljiva priča koja se nalazi u suri El-Bekare. Možda ćete morati posebno potražiti ovu priču, ali svaki minut istraživanja se isplati. Ova priča je posebna jer govori o Allahovoj moći, a možete je pronaći u Tefsiru od Ibn Kesira. Mislim da je ova priča odlična za djecu koja imaju sedam ili više godina.

Autorica: Ummu Ibrahim
Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Milioneru koji je donirao djeci sa invaliditetom kolica, potekle suze kada mu je jedan dječak uputio ovu poruku:

Iz tog odgovora naučio sam značenje istinske sreće i on je u potpunosti promijenio moj …

error: Oo !!