DA LI JE ISTINA DA SVI LJUDI IMAJU SAMO POLA LJEPOTE JUSUFA, A.S.?

Jusufu a.s. i njegovoj majci dato je pola ljepote

Pitanje:

Es-selamu alejkum!Da li pola Ademove, a.s., ljepote pripada Jusufu, a.s., a drugi dio ostatku čovječanstva, ili pola ljepote pripada Jusufu, a.s., a drugi dio Ademu, a.s., ostalim poslanicima i ostatku čovječanstva?

Allah vas nagradio!

Odgovor:

Ovakva pitanja neće čovjeku povećati niti smanjiti iman, tako da znanje o ovakvim stvarima nema svoje težine u čovjekovom vjerovanju. Allah, s.v.t., prvo je stvorio Adema, kao što Uzvišeni kaže: ‘’Čovjeka smo stvorili u najboljem liku.’’ (Et-Tin) Adem, a.s., neminovno je nosio ljepotu prvog stvaranja. Jusuf je samo jedan od njegovih potomaka, tako da nosi samo dio te ljepote.

Ali, u hadisu stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ‘’Jusufu i njegovoj majci dato je pola ljepote, a drugi dio ostalom čovječanstvu.’’ U drugoj predaji stoji da je Jusufu dat dio ljepote od Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

Ibnul-Munir u ‘’Fethu’’ i Menavi u ‘’Fejdul-Kadiru’’ govore o hadisu koji bilježi imam Tirmizi od Katade: ‘’Allah nije poslao niti jednog poslanika a da nije bio lijepog izgleda i lijepog glasa. Vaš vjerovjesnik je najljepšeg izgleda i najljepšeg glasa.’’ Međutim, ova predaja je mursel predaja i nije vjerodostojna. Dok se od Ibn Mes’uda, r.a., prenosi da je Jusufu i njegovoj majci data trećina ljepote čovječanstva.

Dakle, ovo pitanje je pitanje mišljenja, odnosno nije zasnovano na relevantnim dokazima i, kao što rekoh, nema nikakve koristi raspravljati o onome što nam neće niti povećati niti umanjiti iman.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Harmin Suljić, prof.
Minber.ba

Podijeli

Jeste li ovo pročitali?

I prokleti Ebu Leheb je umro od zaraze. Znate li to?

Kako je umro prokleti Ebu Leheb? Ebu Leheb je bio najbliži rod Allahovog Poslanika, sallallahu …

error: Oo !!