Fotografija Orban Bih
FotografijaOrbanBih

Zastrašujuća fotografija: Orban s knjigom radikalnog islamofoba pozira ispred karte BiH na kojoj su Bošnjaci označeni crvenom! (Foto)

Internetom kruži zanimljiva i prilično uznemirujuća fotografija mađarskog premijera Victora Orbana.

Orban, koji se danas naširoko percipira kao vođa nacionalističke, antiimigrantske i ksenofobične desnice u Evropi, pred fotografom pozira držeći u ruci knjigu vodećeg britanskog islamofoba, Douglasa Murraya.

Kontroverzni Murraya u Britaniji je čuven po zastupanju ultrakonzervativnih stavova i oštrim kritikama islama i imigracije, a među njegove čuvene rečenice spada i tvrdnja da je: “vjeroispovijest islamskog fašizma – maligni fundamentalizam, koji se probudio iz mračnog doba da nas napadne ovdje i sada”.

No, na fotografiji je posebno zanimljiv detalj koji vidimo iza Orbanovih leđa – karta Bosne i Hercegovine. No, ne bilo kakva karta, nego “etnička mapa” na kojoj su crvenom bojom označena područja koja naseljavaju Bošnjaci u našoj zemlji.

Uspon radikalne desnice i rast islamofobije širom Evrope očigledno da u žižu interesovanje evropskih ksenofoba i desničara sve više stavlja i bosanske muslimane. Opasnost koje bi, čim prije, morali postati svjesni i domaći politički akteri i adekvatno se postaviti prema njoj.

(Slobodna Bosna)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mitropolit poručio Dodiku: “RS će nestati, Bosna će biti cjelovita, a od Srbije će ostati samo beogradski pašaluk”

“Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje” Mitropolit …

error: Oo !!