Šta znači ime MIRSAD? Da li je istina da se ime Mirsad veže za Džehennem?

Da li je istina da se ime Mirsad veže za Džehennem?

Pitanje: Selam!

Interesuje me značenje imena Mirsad. Puno sam istraživao i tražio po internetu, uglavnom ima dosta kontradiktornosti oko značenja imena, stoga bih želio pitati nekoga ko zaista vlada arapskim jezikom, tražio sam i prevode u Kuranu Časnom i našao sam da Korkutov prijevod kaže da ime znači zasjeda, klopka, dok sam našao u drugom prevodu Kurana da znači bdjeti, nadgledati (čini mi se da je prevod Čaušević nisam siguran) Suretul-Fedžr,

dok negdje nalazim kao nekakvu vezu sa džehenemom, dok sam nalazio u knjizi imena da znači princ, obrazovan pisar, pa me zaista interesuje pravo značenje imena i na sta se ono odnosi? Inače klanjam svaki vakat, ali malo me to sve kopka pa molim Vas da mi odgovorite što prije.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nema potrebe da se opterećujete značenjem svoga imena. Nema u njemu ništa loše. Korijen tog imena jesu harfovi (r s d) u značenju: motriti, paziti, osmatrati, pratiti…Riječ “mirsad” sa kratkim a znači: dalekozor, teleskop, sa dugim a, kako se kod nas obično izgovara, ima više značenja: osmatračnica,opservatorija, zasjeda, drum. Ova riječ se spominje u Kur’anu na dva mjesta. U suri El-Beled, 14. ajet: “jer,Gospodar tvoj je, zaista, u zasjedi (le bil-mirsad)”.

U suri En-Nebe’, 21 ajet: “Džehennem će zasjeda (mirsaden) postati nasilnicima mjesto povratka”. Bitno je da Vi izvršavate svoje vjerske obaveze, da ste čestiti i pošteni, da činite dobra djela, a to od imena ne ovisi. Ne vidim razloga da Vas išta kopka u vezi tog imena. Strah od džehennemske zasjede treba biti prisutan kod svakog muslimana bez obzira kakvo ime nosio.

Na pitanje odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na …

error: Oo !!